• Kennismaken met de geschiedenis van Vianen.
• Kennismaken met de geschiedenis van Vianen.

Erfgoedverhalen: Stedelijk Museum

vianen • Midden in het centrum van Vianen, schuin tegenover de Grote Kerk, ligt het Stedelijk Museum Vianen. Het pand is ook de locatie van de VVV.

Wisseltentoonstellingen met zeer diverse onderwerpen (van Herman Brood en Barbie tot Rembrandt) trekken publiek uit heel Nederland. Daarnaast krijgen bezoekers een spoedcursus Vianologie met de vaste expositie Vianen in Vogelvlucht. Maar ook het gebouw zelf is een publiekstrekker: boven een zestiende eeuwse onderlaag is nog altijd een goed bewaarde 17e eeuwse schuilkerk zichtbaar waar de Rooms Katholieke gemeente uit Vianen en omliggende dorpen tussen circa 1650 en 1807 dienst hield.

Conservator Afiena van IJken vertelt: "De schuilkerk draagt zeker bij aan het succes van onze AvondextrA voorstellingen. Zowel publiek als artiesten genieten van de intieme sfeer en goede akoestiek. Bij onze museumbezoekers zie je duidelijk twee groepen. Sommige mensen komen echt specifiek voor de tentoonstellingen. Andere, en dan met name mensen uit de omgeving, komen voor de schuilkerk en nemen de tentoonstellingen mee. Zij zijn vaak goed ingelezen en willen meer weten over Vianen. Zeker in een stad als Vianen is het kennen van de geschiedenis een mooie ingang om binnen te komen en te aarden. Het zou me niets verbazen als een deel van de oude Vrijstad mentaliteit er nog altijd voor zorgt dat grote evenementen als de Toneelroute en Watervlucht hier succesvol zijn. Als inwoners wat willen, dan regelen ze het gewoon."

Heeft u ook een bijzondere band met de geschiedenis van Vianen of een van de vele monumenten in de stad? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.