• Platform Jong VHL was op bezoek bij de Zijderveldse basisschool.
• Platform Jong VHL was op bezoek bij de Zijderveldse basisschool. Foto: Peter Verbeek

Zijderveldse scholieren in gesprek met raadsleden

Leerlingen Herédium: milieu op 1

zijderveld • "Mogen de raadsleden de ketting van de burgemeester wel eens dragen?", was één van de vragen die de leerlingen stelden aan Platform Jong VHL.

Platform Jong VHL is vorig jaar geformeerd. Via gesprekken met jongeren van verschillende leeftijden wil het de politiek wat meer onder de aandacht brengen. Het bezoek aan Herédium was het eerste op locatie, en kan het beste worden omschreven als politiek op microniveau.

Uitnodiging

De Zijderveldse basisschool heeft sinds vorig jaar een zeskoppige leerlingenraad. Die vergadert elke dinsdag in het bijzijn van directeur Luc Wilschut. Nadat raadsleden Brigitte van Brakel, John van der Velden, Christel van Pad en Jantine Dijkstra waren ingegaan op de uitnodiging om op bezoek te komen heeft die leerlingenraad, samen met de kinderen uit de groepen 5 tot en met 8, een aantal vragen voorbereid over het functioneren van de gemeenteraad.


Vergaderfrequentie

In het bijzijn van die leerlingen werd onder andere geïnformeerd naar de vergaderfrequentie, de taken van de raadsleden en of het leuk is om raadslid te zijn.

Van der Velden merkte op dat er veel overeenkomsten zijn tussen de gemeente- en de leerlingenraad. "De raadsleden komen met ideeën, de wethouders werken die uit en bekijken of ze haalbaar zijn, en de burgemeester, die ook een aantal andere taken heeft, is voorzitter van het hele gezelschap. Het is heel belangrijk dat je je standpunt kunt verdedigen, en daarvoor moet je goed kunnen discussiëren. Soms vind je dat je een prima idee hebt, maar als de meerderheid van de raadsleden daar anders over denkt, of het te duur om uit te voeren, moet je je daarbij neer kunnen leggen."

Met een applausje voor de leerlingenraad en de raadsleden kwam er een einde aan de buitengewone bijeenkomst.

Tegenbezoek

Nadat was toegezegd dat er een uitnodiging volgt voor een tegenbezoek aan het gemeentehuis werd de leerlingenraad gevraagd waar ze zich zorgen over maken in hun directe omgeving.

Het milieu, met name het zwerfvuil, stond met stip op één. Ook hondenpoep op het trapveldje en te hard rijden in de wijk was voor iedereen een doorn in het oog.


Peter Verbeek