• Margreet Kluit is actief als vrijwilliger in de Grote Kerk.
• Margreet Kluit is actief als vrijwilliger in de Grote Kerk.

'Geschiedenis van Vianen: de Grote Kerk'

vianen • In het centrum van Vianen is de rijke geschiedenis van de stad nooit ver weg. Een geschiedenis van gebouwen en monumenten maar vooral ook van mensen.

Margreet Kluit: "Wie wat wil weten over de geschiedenis van Vianen komt al snel bij Hans en mij terecht. Toch komen wij hier oorspronkelijk niet vandaan. We woonden destijds in Zeist en wilde graag een huis met een tuin.

We hebben een kaart gepakt en met een passer een straal van 25 kilometer rondom Zeist getrokken en zijn zo in Vianen terecht gekomen. Toen ik bekend maakte dat wij in Vianen gingen wonen, vertelde mijn moeder dat mijn opa gedoopt was in de Grote Kerk."

Genealogie

Hans Kluit, was destijds al geïnteresseerd in genealogie en is dit verder gaan uitzoeken. Al snel bleek de opa van Margreet zowel geboren als gedoopt te zijn in Vianen.

Margreet: "Het bleek dat ik verre familie ben van half Vianen."

Margreet: "Ik ben actief geworden als vrijwilliger in de Grote Kerk. Hiervoor ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van de stad en van de kerk. Inmiddels geef ik al lange tijd rondleidingen en stadswandelingen en ben ik direct en indirect betrokken geweest bij diverse renovaties van de kerk."

"Als gids hou ik ervan om mensen aan te spreken. Soms maak je dan bijzondere dingen mee. Zo heb ik een keer de toren beklommen met zes blinde jongens tijdens een verjaarsfeestje. Ik heb ze de klokken laten voelen. Het feestje was een doorslaand succes."

Heeft u ook een bijzondere band met de geschiedenis van Vianen of een van de vele monumenten in de stad? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.