Afbeelding

Even over de jaarwisseling

In november 2019 heb ik contact gehad met de burgemeester van Vianen dhr. Sjors Fröhlich over de vuurwerkoverlast die toen al begonnen was in De Hagen. Burgemeester Fröhlich was toen nét enkele dagen burgemeester en had daarvoor ook geen enkele bestuurlijke ervaring, maar hij wist al wel dat hij niet wilde handhaven omdat 'het zo niet werkt'. Oudejaarsdag en nacht was een regelrechte oorlogszone. Het extreem zware knalvuurwerk begon al in de ochtend en duurde tot 4:00 uur in de nacht, er waren meerdere grote vuren op de openbare weg, er zijn 12 auto's in de brand gestoken, de Mobiele Eenheid moest brandweer ontzetten en er was een druk Twitterende burgemeester die zich afvroeg hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Nieuwjaarsdag is de burgemeester op bezoek geweest in de Reinoud III straat, waar al vanaf half november vuurwerk wordt afgestoken en waar een groot vuur op openbare was gemaakt. De burgemeester plaatste een foto op Twitter (zie onderaan deze brief, red.) van het gedoofde vuur en noemde het een 'goed feest' en een 'mooi vuur'. Hij vindt deze mensen blijkbaar voorbeeldig, gezien zijn compliment 'zo kan het ook!'. Dit is een flinke klap in het gezicht van de overige bewoners in de wijk die wekenlange overlast moeten ondergaan. De burgemeester had met de mensen in de Reinoud III straat moeten gaan praten over de wekenlang durende overlast die zij veroorzaken met hun illegale vuurwerk en hij had moeten praten met de mensen die last daarvan hebben om ze een hart onder de riem te steken.

Ik ben dit jaar Vianen ontvlucht. Letterlijk. Ik heb mijn hond gepakt en ben naar Frankrijk gereden, waar een totaalverbod op consumentenvuurwerk geldt. Ik heb een week lang geen knal gehoord. Heerlijk. Een collega is naar Tsjechië geweest. Daar mag wél consumentenvuurwerk worden afgestoken tussen 22:00 en 01:00, maar buiten deze tijden is het ook heel erg stil, omdat er streng gehandhaafd wordt. Handhaven helpt dus wel degelijk.

Naam en adres bij de redactie bekend