Plannen dijkversterking Vianen ter inzage

vianen • Waterschap Rivierenland zorgt voor veilige dijken langs de grote rivieren. Hierdoor kunnen mensen achter de dijk veilig wonen, werken en recreëren. Aan de Lekdijk in Vianen, tussen de A2 en het Hazelaarplein, gaat het waterschap de dijk versterken.

Voor dit deel van de Lekdijk kiest het waterschap voor een piping-/ stabiliteitsscherm als dijkversterkingsmaatregel. Piping is een belangrijk faalmechanisme bij dijken. Water stroomt via een zandlaag onder een dijk door en komt achter de dijk weer omhoog. Doordat zand wordt meegevoerd, ontstaat een kanaal (pipe) onder de dijk, waardoor deze ernstig verzwakt en zelfs kan instorten. Ook de stabiliteit van de dijk wordt met dit scherm verbeterd. Op basis van de keuze voor een piping-/stabiliteitsscherm is een projectplan Waterwet gemaakt. Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft het projectplan vastgesteld op 27 september 2019. Vervolgens hebben de Gedeputeerde Staten van Utrecht het projectplan Waterwet Dijkversterking Vianen Oost van Waterschap Rivierenland goedgekeurd op 7 januari.

Het goedkeuringsbesluit ligt van 14 januari tot en met 25 februari ter inzage, samen met het vaststellingsbesluit van het algemeen bestuur van het waterschap, het projectplan, de omgevingsvergunning van de gemeente Vijfheerenlanden en de overige relevante stukken. De stukken zijn te raadplegen in het stadhuis aan de Voorstraat in Vianen, maar ook bij het Waterschap Rivierenland in Tiel en in het provinciehuis in Utrecht. Daarnaast zijn de stukken vinden op www.officielebekendmakingen.nl.