• Marian Verdonk op accordeon (r) begeleidt cliënten van de Lingebolder bij de muziekkar in Kerstsfeer.
• Marian Verdonk op accordeon (r) begeleidt cliënten van de Lingebolder bij de muziekkar in Kerstsfeer. Foto: @Levien Vermeer

De muziekkar: om het coronaleed te verzachten

'Nu hebben we dit!'

Begeleiders en bewoners Lingebolder maken het beste van de komende feestdagen. "Er zijn juist nu nog heel veel dingen die je graag samen doet."

Het is een vrolijke boel op het terrein van de Lingebolder, een locatie van ASVZ in Leerdam. Als ik twee weken voor Kerst aan kom fietsen hoor ik in de verte al muziek. Het lijkt hier wel een vakantiepark, met tweeëntwintig woningen, een aparte dagbestedingsruimte en alle medische voorzieningen onder handbereik.

Voor één van de woningen staat de in Kerstsfeer versierde en verlichte ‘muziekkar’, een soort marktkraam op wielen, met een inklapbare luifel erboven.

Daaronder staan een aantal bewoners van de Lingebolder met een drumstel, altfluit, en een bellenset te musiceren met elkaar, onder leiding van Marian Verdonk op accordeon.

"We oefenen alvast voor de Kerst", legt ze uit.

De kar is gemaakt door Kees en Ita Hoogendoorn, ouders van bewoner Johan. Kees: "Marian kwam met het idee en wij voerden het uit. Het is geweldig dat er nog mensen zijn die zoveel doen in deze tijd, terwijl er zo weinig kan. Daar dragen wij ons steentje graag aan bij."

'Het is leuk dat we nu muziek naar de andere woningen toe kunnen brengen'

De kar deed voor het eerst dienst met Sinterklaas. Bij alle woningen werd die even geparkeerd om te zingen en te spelen.
"Dat was een groot succes", zegt Verdonk. "Eén woning was in quarantaine, dus de deur bleef dicht. Ze keken als het ware naar een toneelstukje, waar ze ook enorm van genoten hebben."

Verdonk, van de Muziekwerkplaats aan de Diefdijk, repeteert onder normale omstandigheden elke week met de vijf jaar geleden opgerichte Bolderband: een muziekgroep die bestaat uit twintig cliënten en vijf vrijwilligers die zingen en spelen op gitaar, piano en fluit, xylofoon en ritme-instrumenten.

Kerstfilm

Maar alles is anders nu, en in plaats van de complete band, geeft Marian één op één les.

Eén van de cliënten zegt: "Het is wel leuk om individueel les te krijgen, maar er zijn toch nog dingen die je graag samen doet." Een medebewoonster vult aan: "We zitten de hele tijd thuis. Dus het is leuk dat we nu muziek naar de andere woningen toe kunnen brengen."

Weer een ander laat merken hoe belangrijk dit alternatief voor hem is: "Anders hadden we een concert in de Grote Kerk gegeven, en op de Kerstmarkt en bij de Kerstviering gespeeld, nu hebben we dit!"

Met de feestdagen wordt het er niet beter op wat de regels betreft, maar begeleiders en bewoners van de Lingebolder maken er het beste van. Madelene Boender, teamleider op een woning met zes zorg-intensieve cliënten zegt: "We zoeken met elkaar naar wat we wél kunnen doen." Zelf speelt ze klarinet mee in de band en vertelt. "De muziekkar is iets extra’s, om het coronaleed te verzachten, want iedereen mist het gezamenlijk musiceren.”

Het echtpaar Hoogendoorn is onder de indruk: "We vinden het heel knap van de begeleiders hoe ze met alle beperkingen in deze tijd omgaan."

Verrassingstas

Jeanet van Gils is eveneens teamleider en vertelt over de aanpassingen van het dagelijks groepsleven door corona. "We worden steeds vindingrijker: de bingo is digitaal gegaan, de quiz voor ouderen ook. En we hebben voor het cliëntnetwerk veel geïnvesteerd in het beeldbellen. Iemand drinkt elke zondagochtend koffie met haar zus, via Facetime, hoe leuk is dat?”

En er is een alternatieve manier bedacht om de betekenis van Kerstmis te delen met elkaar, zegt ze. "We hebben een film laten maken waarin de bewoners het Kerstverhaal naspelen. De kerstfilm wordt binnen alle vestigingen gedistribueerd mét een goody bag en suggesties voor gesprek op cliëntniveau, over wat er te zien is op de film. Dus bijvoorbeeld als Jezus wordt geboren dan praten we over wat er rondom een geboorte gebeurt. En dan komen er beschuiten en muisjes uit de verrassingstas. We eindigen met een Zoom-wand voor het zingen van het eindlied met elkaar."

En het kerstdiner wordt niet geannuleerd.
Van Gils, enthousiast: "Ieder jaar komt een gepensioneerd, voormalig werkneemster koken voor mijn groep met Kerst. Nu doet ze dat thuis, en komt de maaltijd dan brengen. De jaarlijkse traditie van konijn met Kerst moeten we natuurlijk wel in ere houden."