Iedereen doet mee in West Betuwe

west betuwe • De gemeenteraad van West Betuwe heeft donderdag de Lokale Inclusie Agenda goedgekeurd. Deze agenda bevat thema’s en handvatten die de gemeente West Betuwe inclusiever maakt. Het laat zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn. Iedereen doet mee in de samenleving.

Ongeveer 6.000 inwoners van West Betuwe hebben een fysieke of mentale beperking. Voor velen van hen is dit een belemmering in het dagelijks leven. Het is voor iedereen een uitdaging om deze belemmeringen te voorkomen of zelfs helemaal weg te nemen.
Wethouder Ton van Maanen: “Men denkt vaak aan belemmeringen op het gebied van leesbaarheid en toegankelijkheid. Daarom werken we bijvoorbeeld aan de leesbaarheid van de gemeentelijke website. En onlangs brachten we geleidetegels aan op het marktplein in Geldermalsen. Dit zijn terechte en belangrijke punten waar we aandacht voor moeten hebben. Maar inclusie is breder.”

Inclusie-bril

Dat komt terug in de Lokale Inclusie Agenda. Daarin staan ook onderwerpen, zoals eenzaamheid, discriminatie, veiligheid in het verkeer en armoede. Van Maanen: “Belangrijk is dat we samen zoeken naar oplossingen. Het begint bij onszelf. Wij moeten al onze beleidsstukken ontwikkelen met een ‘inclusie-bril’. En dat gaat steeds beter.”

De bijdrage van lokale ervaringsdeskundigen was vaak leidend voor de meeste voorstellen die erin staan. Ervaringsdeskundigen die meedachten, zijn bijvoorbeeld welzijns- en vrijwilligersorganisaties, schuldhulpverlening en mensen met een beperking. Beleidsadviseur Erik Mulder is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de Inclusie Agenda en licht toe: "Samen hebben we de inhoud van de agenda bepaald. Die samenwerking is echt belangrijk. Zo zorg je ervoor dat iedere inwoner meedoet in onze samenleving. Betrek deze deskundigen. Zij weten het naadje van de kous. Als gemeente luisteren we naar hun ideeën en ondersteunen we acties.”

De Lokale Inclusie Agenda vormt de basis voor een nog op te stellen activiteitenkalender. Dat gebeurt ook weer samen met ervaringsdeskundigen. In deze kalender ligt de nadruk op de uitvoer van de onderwerpen.


HSSC’61 verder met Van Steenis

hei- en boeicop • Marcel van Steenis zal ook volgend seizoen hoofdtrainer zijn van HSSC’61. Van Steenis heeft zijn contract bij de derdeklasser op Het Plein met een jaar verlengd.Voor de corona-onderbreking is Marcel van Steenis met HSSC’61 goed aan het seizoen begonnen. De Heicoppers staan voorlopig derde in 3D met negen punten uit vier wedstrijden. Van Steenis was eerder trainer bij Tricht, SC Everstein, Theole, SV Meerkerk en LRC Leerdam.


Sahertian stopt bij Leerdam Sport'55

leerdam • Leerdam Sport'55 moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Yoni Sahertian gaat de Leerdamse zaterdagvierdeklasser verlaten. Hij was er drie jaar lang hoofdtrainer en daarvoor nog een periode jeugdtrainer. Vanwege de corona-onderbreking speelde Leerdam Sport dit seizoen pas twee wedstrijden, waaruit het drie punten haalde. De Leerdammers staan voorlopig achtste in 4D.