• Maarten Kerkhof zet zich met hart en ziel in om zwerfvuil op te ruimen.
• Maarten Kerkhof zet zich met hart en ziel in om zwerfvuil op te ruimen. Foto: Lekjutters

Lekjutter Maarten: afvalpakker voor de natuur

Zakken vol rommel opruimen

Het vele afval dat werd achtergelaten na de grote festivals die vorig jaar in het natuurgebied de Middelwaard zijn gehouden, was voor Maarten Kerkhof uit Vianen het moment dat hij zich met hart en ziel als afvalpakker ging inzetten voor de natuur. Wie de grafieken ziet van al het afval dat Kerkhof het afgelopen jaar langs rivier de Lek en het natuurgebied Middelwaard heeft verzameld, kan enigszins begrijpen waarom hij zich zo inzet voor dit gebied.

Kerkhof vertelt hierover: "Alles wat maar te koop is, heb ik inmiddels gevonden: van blikjes tot een dildo en van een dekzwabber tot trossen touw. Maar het meest heb ik kapotte plastic glazen en zeer veel peuken gevonden na afloop van de grote festivals en studentenfeesten die naast de Lekbrug zijn gehouden. Het grote festival 'By The Creeck' trok ruim 17.000 bezoekers. Kun je nagaan wat die allemaal hebben neergegooid. Wat ik hiervan het ergste vind is dat de hardplastic glazen in duizenden stukjes waren vertrapt. In dit gebied grazen Schotse Hooglanders en Fjordenpaarden. Je moet er toch niet aan denken dat die dieren deze stukjes opeten. Maar ook voor mensen die met blote voeten door dit gebied lopen, zijn deze harde scherpe stukjes plastic zeer onprettig. Begrijp me goed, ik heb niets tegen festivals, maar laten ze van de natuurgebieden af blijven.”

Niet alleen door de festivals bleef er rommel achter, ook de recreanten en passerende schepen laten soms veel rommel achter. Het grootste stuk dat Kerkhof heeft gevonden was een 1000 liter ICB container die nu in zijn achtertuin staat. In het natuurgebied de Middelwaard en de strandjes langs de Lek komen zomers veel recreanten. Ook zij laten rommel achter, zoals lege blikjes en chips zakjes en zeer veel peuken. Maar ook vond Kerkhof veel lege tasjes van onder andere de AH. "Het mooiste van de AH zakken is dat er in het kader van hergebruik en het milieu: ‘Gebruik mij opnieuw' opstaat.”

Kerkhof heeft veel landelijke contacten met mensen die ook in hun omgeving afval rapen en zo hoorde hij ook van 'het Peukenmeisje' Bernadette Hakken uit Ellecom. Zij heeft in 2019 in haar omgeving ruim 100.000 peuken geraapt. Inmiddels is dit aantal al gestegen boven de 207.000 peukjes. Dit was voor de Stichting Go Clean reden genoeg om deze zomer te starten met het plaatsen van ‘Strandasbakken': een houten plank met uitsparingen waar blikjes in passen. Deze staat bij wijze van proef sinds deze zomer ook bij de ingang van de put Middelwaard. Mensen die naar de strandjes gaan, kunnen een blikje meenemen, hier hun sigarettenpeuken in doen en als zij weer naar huis gaan het blikje in de houten plank terug zetten. Kerkhof vindt het mooi om te zien dat ook jongeren deze speciale asbakken gebruiken. "Ik heb het al druk genoeg met het afval op te ruimen, ik heb geen tijd over om ook nog peuken te rapen”, laat Kerkhof weten.

Het natuurgebied langs de Lek is van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden en wordt mede beheerd door de gemeente Vijfheerenlanden en het Utrechts Landschap. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het recreatiegedeelte van de put Middelwaard dat zij eind 2018 heeft aangekocht van de provincie. Vanaf de brug bestaat het gebied uit droog stroomdal grasland waar zeer bijzondere flora te vinden is. Om dit gebied te beschermen tegen zwerfafval is Kerkhof vorig jaar begonnen met de Lekjutters. Niet alleen hij, maar ook een aantal vrijwilligers en hondenbezitters, die hier hun hond uitlaten, verzamelen tijdens het wandelen door dit gebied, zakken vol rommel. Recent haalde Kerkhof nog het nieuws omdat hij samen met het Peukenmeisje met een grote zak blikjes en ruim 25.000 peuken naar het Binnenhof in Den Haag toog. Daar vroeg beiden aandacht van de Kamercommissie die die dag over het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes vergaderde. Ook trok Kerkhof met succes aan de bel bij de makers van het Antaflu snoepje. Deze snoepjes werden tot nu toe in aluminiumfolieachtige papiertjes verpakt, die niet verteren. Omdat de wikkels van deze snoepjes het meest tussen het zwerfaval lagen, ging Kerkhof met de fabrikant in gesprek of dit niet anders kon. Dit verzoek resulteerde erin dat Antaflu nu ander materiaal gebruikt om de snoepjes in te pakken.

Plannen voor de aanpak van zwerfvuil heeft Kerkhof genoeg. Zo is hij van plan professioneler te werk te gaan en een serieuze gesprekspartner van de gemeente te worden. Daarom is hij momenteel bezig de Stichting Lekjutters op te richten. Daarover is hij al in overleg met de gemeente. Kerkhof hoopt dat veel mensen zich aanmelden bij de Stichting om zo gezamenlijk te zorgen voor een schoon natuurgebied tussen de snelwegen A2 en A15.

'Alles wat maar te koop is, heb ik gevonden: van blikjes en een dekzwabber tot een dildo'

Meer weten over de Lekjutters? Mail dan naar: lekjuttersvijfheerenlanden@oulook.com. De Lekjutters is ook te volgen via Facebook.