• Al fietsend kwam Saskia de Gier op het idee van een stratenactie.
• Al fietsend kwam Saskia de Gier op het idee van een stratenactie. Foto: Erik de Gier

Stratenactie helpt Voedselbank enorm

'Soms is extra hulp nodig'

Door deze Stratenactie zit de Voedselbank Leerdam nooit meer met lege schappen. De Stratenactie is door Saskia de Gier opgezet nadat zij een bezoekje aan de voedselbank had gebracht en zag wat er allemaal nodig was. Op de fiets terug naar huis zat zij te bedenken wat ze kon doen om de Voedselbank te helpen. Al fietsend kwam de Gier op het idee van een stratenactie.

Saskia vertelt hierover: "Ik dacht laat ik in mijn eigen straat beginnen en als dit plan een succes wordt, probeer ik het grootser op te zetten. Dus heb ik bij iedereen in mijn straat een briefje door de deur gedaan waarin ik uitlegde wat de bedoeling was en met de vraag of zij wilden meedoen. Nog voor ik thuis was had de eerste zich al aangemeld. Het is echt aan het enthousiasme en de deelname van de buren te danken dat ik het project verder ben opgestart."
Hierop ging Saskia mensen die zij kende, en die in andere straten woonden, vragen of zij ook een buurtcoördinator wilde worden en één keer per maand een krat voor de deur wilden zetten waar buurtgenoten spullen in kunnen doen. Zo is dit plan in de loop der jaren uitgegroeid tot een 'organisatie' met veertig coördinatoren die in zestig straten actief zijn.

Concreet betekent het dat er in een deelnemende straat iedere maand bij de straatcoördinator een krat voor de deur staat waar de bewoners uit de straat boodschappen voor de voedselbank in kunnen doen. Dit zijn dan voornamelijk lang houdbare producten zoals olie, groente in blik of pot, soep, saus pasta, koffie, thee of suiker. Maar ook persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo en douchegel. En met de Sint- of Kersttijd natuurlijk iets extra's zoals snoepgoed of een spelletje. De coördinator levert het krat, wanneer deze vol is, in bij de Voedselbank. Martine Visser, Voedselbank coördinator vertelde recent dat zij zeer blij is met de Stratenactie.

Visser: "Hierdoor hebben wij korte lijntjes met Saskia. Als wij heel snel bepaalde producten zoals babyspullen nodig hebben, dan geven wij Saskia een seintje. Zij onderneemt gelijk actie en zij zorgt er dan voor dat wij snel de spullen hebben waar wij om zitten te springen." Wat het Stratenproject verder bijzonder maakt, is dat deze zorgt voor zeventig tot tachtig procent van de spullen die in de Voedselbank staan.
Saskia: “Het is een mooi project dat buurtgenoten samenbrengt en verbindt. Mensen kijken op deze manier naar anderen die het even moeilijker hebben. De deelnemers vinden het tijdens het boodschappen doen heel normaal om naast datgene dat zijzelf nodig hebben, ook iets voor de Voedselbank in hun boodschappenkarretje te leggen. Ook de kinderen die mee gaan om boodschappen te doen, leren op deze manier dat er mensen zijn die soms extra hulp nodig hebben."

Om de buurtcoördinatoren te laten zien waarvoor zij zich inzetten krijgen zij regelmatig een rondleiding door de Voedselbank. Ook kunnen zij dan met Martine Visser in gesprek gaan over wat er allemaal nodig is. Deze bezoekjes dragen bij aan het besef dat de Stratenacties zo nodig zijn.

Martine Visser: “Wij hebben zeker in deze moeilijke coronatijd veel steun aan de Stratenacties gehad. Hierdoor hebben wij steeds genoeg spullen gehad om de voedselpakketten te kunnen maken. Dit trok zelfs landelijke aandacht. Want veel voedselbanken hadden de laatste maanden te maken met een groot tekort aan spullen. Omdat in Leerdam de schappen wel gevuld bleven, kwam al snel van andere voedselbanken de vraag hoe Leerdam dit deed. Intussen zijn naar voorbeeld van Leerdam, in Woerden en Utrecht ook Stratenacties opgestart. Het mooie van deze Stratenactie is dat mensen anoniem kunnen geven. Ook zijn wij zeer geholpen met de vele giften en cheques die wij aangeboden krijgen en de boodschappenacties die geregeld bij de supermarkten worden gehouden. Dit levert iedere keer weer veel pakketten op. En natuurlijk zijn we erg blij met de winkeliers die verse etenswaren zoals brood schenken.”
Tot slot wil Saskia nog kwijt dat mensen, wanneer zij hun voorraadkasten opruimen, lang houdbare producten of spullen uit het kerstpakket, die zij niet gebruiken, niet weg hoeven te gooien maar in kunnen leveren bij de Voedselbank.

'Het is een mooi project dat buurtgenoten samenbrengt en verbindt'

Meer weten of meedoen aan de Stratenactie? Mail dan naar: degiertjes@live.nl of bel: 06-16985364.