• 'Al snel ontdekte ik hoe leuk het is om mijn vak vorm te geven binnen het tweetalig onderwijs.'
• 'Al snel ontdekte ik hoe leuk het is om mijn vak vorm te geven binnen het tweetalig onderwijs.'

Extra aandacht voor internationalisering

'De taal leren is niet meer het einddoel'

leerdam • in september 2017 volgde de afdeling op de havo. Sinds dat jaar is Het Heerenlanden ook een Senior tto-school. Tweetalig onderwijs houdt in dat leerlingen niet alleen les krijgen in het Engels, maar dat zij ook extra aandacht besteden aan internationalisering met de bijhorende excursies, als dat mogelijk is.

De tto-afdeling wordt gedragen door het tto-team onder leiding van Liselotte Lakerveld, docente Engels. De taak van Lakerveld is heel breed: van het organiseren van (buitenlandse) excursies tot het begeleiden van collega’s en leerlingen, van het lesgeven tijdens een flexuur tot het waarborgen van de kwaliteit van het tweetalig onderwijs. Lakerveld over haar rol: "Het werken op de tto-afdeling is inspirerend en geeft veel voldoening, omdat het verder gaat dan regulier onderwijs."

Lakerveld kwam in het tto-team toen ze, eenmaal werkzaam op Het Heerenlanden, een tto-klas toegewezen kreeg. "Al snel ontdekte ik hoe leuk het is om mijn vak vorm te geven binnen het tweetalig onderwijs. Het is ontzettend mooi om te zien hoe snel leerlingen zich ontwikkelen binnen de Engelse taal. De taal leren is niet meer het einddoel, want leerlingen binnen het tto kunnen al snel de Engelse taal als tool inzetten om meer te leren over de wereld en over zichzelf. De eigen ontwikkeling uit zich voornamelijk binnen het gebied van kritisch denken. Daarnaast is het geweldig om met een groep enthousiaste collega’s te werken die de leerlingen meer wil geven dan een standaard lespakket."

Leerlingen binnen het tweetalig onderwijs hebben niet alleen een goede beheersing van de Engelse taal, ook hebben ze vaardigheden aangeleerd om met een open blik naar de wereld te kunnen kijken en kritisch te denken, legt Lakerveld uit. "Dit is een goede basis voor een opleiding op het hbo of universiteit. Veel studies zijn natuurlijk ook (gedeeltelijk) in het Engels."


Brugklas

"Op het Heerenlanden denken wij in kansen. Leerlingen komen in een havo/vwo-brugklas en krijgen begeleiding van docenten. Door de flexuren is het onderwijs gepersonaliseerd. Zo heeft elke leerling de mogelijkheid om te laten zien wat hij in huis heeft. Pas aan het einde van het eerste jaar wordt bepaald of de leerling de tweetalige opleiding zal vervolgen op havo- of vwo-niveau. Uiteraard vinden wij het belangrijk om een goed havo- en vwo-niveau te waarborgen. Bovendien kunnen leerlingen die in de onderbouw van de havo het tweetalig onderwijs gevolgd hebben vaak het eindexamen Engels vervroegd maken, waardoor de druk in het examenjaar afneemt. Ten slotte krijgt iedere tto-leerling de mogelijkheid om een internationaal erkend Cambridge-certificaat te halen." Naast de lessen in het Engels worden verschillende (vakoverstijgende) projecten opgezet, zoals het Artemathics project over de kunstenaar Escher. "Sinds dit schooljaar hebben wij ook het EPAS-certificaat en zijn wij een officiële European Parliament Ambassador School. Hierdoor kunnen wij leerlingen door mooie onderwijsprojecten aan te bieden nog beter bewust maken van onze rol binnen de EU."

Ook door de leerlingen wordt het tto als prettig ervaren. Ernst (3 vwo): "Ik ben tto gaan doen, omdat ik nog beter wilde worden in Engels." Dit geldt ook voor Sara en Stijn (beide 3 vwo). Sara: "Je leert meer mensen in de wereld verstaan en je snapt Engelse films en series beter, omdat je de originele grappen snapt." Stijn: "De dingen die je leert op het tto gebruik je echt als je naar het buitenland gaat." Eva (5 vwo) voegt hieraan toe: "Het tto heeft ervoor gezorgd dat mijn Engels snel is verbeterd en ik dat ik meer ben gaan begrijpen van de wereld en van culturen in andere landen. Dit mede door de leuke reizen die wij hebben mogen maken. Verder leer je ook uit je comfortzone te stappen, waardoor je steeds zelfstandiger wordt."


Kinderen die in groep 7 of 8 zitten en nieuwsgierig zijn geworden naar het tto op Het Heerenlanden in Leerdam, kunnen zich nu inschrijven voor de introductiemiddag tto op woensdag 20 januari 2021 via de website van Het Heerenlanden.