Plan voor speeltuinen

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil speelruimten multifunctioneel en inclusief maken. Met een gevarieerd en veilig aanbod voor iedereen die wil en kan meedoen, jong en oud.

Daarbij streeft de gemeente naar een eerlijke en evenredige verdeling van speelruimten, centraal gelegen in alle kernen. Dit staat in het Speelruimtebeleid 2022-2026. Met dit beleid stemde de raad vorige week unaniem in. De uitgangspunten van het beleid vormen de basis voor een uitvoeringsplan. Wethouder Rutger van Stappershoef legt uit hoe dit plan tot stand gaat komen: "Samen met de speeltuinverenigingen en andere belanghebbenden gaan we verder in gesprek. We hebben nu 121 speelplekken, verdeeld over 26 kernen. Er is sprake van veel achterstallig onderhoud van speeltoestellen. Sommigen moeten we compleet vervangen. Terwijl we een bescheiden budget hebben. We staan dus voor een uitdaging. Samen met speeltuinverenigingen en inwoners willen we het komende jaar de juiste keuzes maken. Hierbij blijven we realistisch en kijken we gezamenlijk naar creatieve oplossingen.”

Het uitvoeringsplan gaat antwoord geven op veel vragen. Want welke speelruimten blijven bestaan? Hoe bieden ze een fijne plek voor jong en oud? Wat gebeurt er met speelruimten op schoolpleinen? En welke speeltoestellen zijn aan vervanging toe? Van Stappershoef: "We ontkomen er niet aan om sommige speeltuinen anders in te richten. Bijvoorbeeld als groene speelruimte zonder toestellen. Het adviesrapport hierover is niet in beton gegoten. We gaan daarom graag met de verenigingen en inwoners verder in gesprek."


De raad heeft, naast het beschikbare budget, 65.000 euro per jaar extra beschikbaar gesteld. Dit geld is afkomstig uit het leefbaarheidsbudget. De gesprekken met speeltuinverenigingen en inwoners gaan plaatsvinden in de eerste helft van 2021. In sommige kernen zijn geen speeltuinverenigingen. Hier gaat de gemeente het gesprek aan met inwoners. Hierover volgt binnenkort meer informatie.