Meer ruimte voor boerderijwinkels

meerkerk • Boerderijwinkels in de gemeente Vijfheerenlanden mogen een maximale oppervlakte hebben van 75 vierkante meter. In die winkels mogen niet alleen zelf geproduceerde artikelen, maar ook streekproducten worden verkocht.

Bovendien mag een klein deel van het assortiment – hooguit twintig procent – bestaan uit ‘niet-streekproducten’, maar die moeten wél een directe relatie hebben met de zelf geproduceerde artikelen op dat bedrijf of de streekproducten. Dat is het gevolg van het amendement dat door bijna alle fracties werd ingediend en unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen.


Verruiming

Het verruimt de mogelijkheden die zijn vastgelegd in de detailhandelsnota van gemeente Vijfheerenlanden.


Zo krijgen de agrarische ondernemers meer ruimte voor hun winkels – aanvankelijk was de oppervlakte bepaald op vijftig vierkante meter of maximaal twintig procent van de bebouwing – terwijl nu ook een breder assortiment is toegestaan. “We gaan akkoord met de nota, alleen vinden we de richtlijnen voor de detailhandelverkoop op agrarische bedrijven te streng”, zei CDA-er Henk van Nieuwenhuizen. SGP-woordvoerder Kees Vermaat was het daar roerend mee eens. “Wij dragen de boerderijwinkels een warm hart toe. Ze laten zien wat de streek voortbrengt. Daar mogen we trots op zijn. Wij steunen de agrarische sector”, aldus de SGP-er die vond dat er in de nota te veel van werd uitgegaan dat boerderijwinkels concurrenten zijn van de supermarkten.


Tweede viool

D66-voorman Klaas de Zwaan stelde vast dat de agrarische winkels in de visie aanvankelijk de tweede viool speelden. “Dat doet geen recht aan de kracht en aantrekkelijkheid van Vijfheerenlanden, de wens om een kortere afzetketen in de landbouw te realiseren en je te profileren via streekproducten.” Namens GroenLinks wilde fractieleider Erik van Doorn met het amendement eigenlijk nog wat verder gaan, maar sloot zich vanwege de eensgezindheid aan bij de andere fracties. “De indruk bestaat dat boerderijwinkels klein gehouden moeten worden om de winkels in de kernen te beschermen. Bij ons gaat het er juist om de agrarische winkels te stimuleren om bedrijven zo de ruimte te bieden voor nevenactiviteiten. Geef bedrijven tot een bepaalde grens de vrije hand. En als ze flink gaan groeien, laat ze dan een vergunning aanvragen”, aldus Van Doorn die hoopt dat het college bij het uitvoeren van de visie dergelijke nevenactiviteiten stimuleert in plaats van ze te beperken.


Goede balans

Ook de andere fracties gingen akkoord met het amendement. “Een goede balans tussen de verkoop bij agrarische bedrijven en de winkels in het centrum is belangrijk”, vond VVD-er André van der Leest, terwijl Gert Schut (ChristenUnie) wees op het belang van ‘korte lijnen’ naar de klant. “Daarom vinden we het amendement een positieve aanvulling op de nota.”

Daar was wethouder Huib Zevenhuizen het mee eens. “Er zijn bepaalde regels nodig, maar we zijn blij met de uitbreiding die het amendement biedt. We gaan het uitvoeren.”


André Bijl