• Koen Huijsman, Tiny van Dortmont (Rabobank), Laurens Zwaan (Rotary) en Dina van Dijk.
• Koen Huijsman, Tiny van Dortmont (Rabobank), Laurens Zwaan (Rotary) en Dina van Dijk. Foto: @Levien Vermeer

SpreekSmakelijk verbindt mensen uit alle lagen van de Asperse samenleving

Koken met liefde en toewijding

asperen • "In 2015 was het thema eenzaamheid nogal in het nieuws. Toen kwamen we op het idee van een wekelijkse maaltijd voor mensen die zich alleen voelen", vertelt voorzitter Dina van Dijk (53)."

En zo werd Stichting SpreekSmakelijk geboren. Iedere donderdagmiddag om half zes kan iedereen die zoekt naar warmte, gezelligheid en gezelschap, aanschuiven voor een gratis driegangen maaltijd in het Dorpshuis van Asperen. SpreekSmakelijk verbindt mensen uit diverse lagen van de Asperse samenleving: alleenstaanden, ouderen, jonge mensen en gezinnen. De dertig vrijwilligers die in vier groepen om de beurt koken, doen dat altijd ‘ruim’, maar er wordt geen eten weggegooid, zegt Van Dijk. "Wat over is, geven we mee aan bezoekers die het kunnen gebruiken."


Het menu is van tevoren niet bekend, maar, verzekert ze: "We eten gevarieerd, van stampotten tot pasta’s en salades, en van vleesgerechten tot vegetarische maaltijden." De voorzitter kijkt met voldoening terug: "Tussen mensen die elkaar voorheen niet of nauwelijks kenden, zijn al diverse vriendschappen ontstaan." En wat ook leuk is: "Bezoekers van het eerste uur draaien nu zelf mee in de kookploeg." Dat wordt met veel liefde en toewijding gedaan, volgens Van Dijk. "En dat proeven de bezoekers."

Cliënten van Syndion zorgen er met veel plezier voor dat de tafels netjes gedekt worden, en leerlingen van Het Heerenlanden College kunnen hun maatschappelijk stage bij SpreekSmakelijk invullen. Penningmeester Koen Huijsman (40) zegt: "Zonder de enthousiaste inzet van alle vrijwilligers zou SpreekSmakelijk niet kunnen bestaan."


De tachtig frequente bezoekers delen lief en leed met elkaar. Dat werd dit voorjaar ineens wel heel actueel, zegt Huijsman. "Eind maart moesten we noodgedwongen door corona stoppen. Toen stuurden we alle vaste bezoekers een kaartje ter bemoediging." Door de aangescherpte regels kan het traditionele Kerstdiner, met honderdtwintig bezoekers in 2019, nu niet doorgaan. Hij zegt: "Juist in coronatijd willen we iets voor elkaar betekenen waar dat kan." Door verschillende vormen van sponsoring door onder andere Rabobank en Rotary Leerdam, heeft het bestuur honderd gezinnen blij kunnen maken met een Kerstpakkettas. "Met het bijgeleverde menu kan iedereen thuis een heerlijke Kerstmaaltijd bereiden." Van Dijk vult aan: "Sommige mensen stonden met tranen in hun ogen, en zeiden dat ze het samen eten zo misten." Huijsman besluit: "Voor iedereen was 2020 een moeilijk jaar, maar wij gaan vol vertrouwen 2021 in, en hopen de lange tafels binnenkort weer iedere week te kunnen dekken."


Alle financiële ondersteuning is welkom: IBAN: NL16 RABO 0310 3438 95. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich opgeven via info@spreeksmakelijk.org.