Politiek WB tegen sluiting Spoedeisende Hulp

west betuwe • De gezamenlijke fracties in West Betuwe hebben zich in een motie unaniem uitgesproken tegen de mogelijke sluiting van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenposten bij het Beatrixziekenhuis en ziekenhuis Rivierenland. "Dit brengt onverantwoorde risico's in acute zorgsituaties met zich mee voor de inwoners in onze regio en in West Betuwe in het bijzonder."

In de zogenaamde 'Houtkoolschets Acute Zorg' van het ministerie van VWB wordt het voortbestaan van de spoedeisende hulpposten en huisartsenposten ter discussie gesteld. De ziekenhuizen worden overigens niet met name genoemd. Volgens de indieners van de motie kan op dit moment de noodzakelijke acute zorg in de ziekenhuizen snel en adequaat worden geleverd. Ook de aanrijtijden van de ambulances zijn gewaarborgd.


'Geen alternatief'

"Inwoners van de gemeenten in een brede regio rondom deze ziekenhuizen kunnen hier nu terecht voor een goede en zo nodig specialistische diagnose, waarna verwijzing en/of behandeling kan plaatsvinden." De in de Houtkoolschets voorgestelde spoedhulpposten met beperkte diagnostische mogelijkheden (en capaciteit) zijn volgens de politieke partijen in West Betuwe geen alternatief. "Het via deze spoedhulpposten doorverwijzen van mensen met acute en/of spoedeisende klachten naar Utrecht, Rotterdam of Den Bosch voor een (specialistische) diagnose kost veel extra tijd, wat in veel gevallen risicovol is en extra inzet van ambulances en hooggekwalificeerde zorgmedewerkers (SEH-specialisten) vraagt."


Minister Tamara van Ark heeft eerder deze maand in een brief van de Tweede Kamer gemeld dat de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis voorlopig openblijft. Nieuwe besluiten over de acute zorg in Nederland worden vooralsnog niet genomen. “Definitieve besluitvorming is aan het nieuwe kabinet”, aldus de minister. Na de zomer ontstond er onrust in de regio rondom Gorinchem toen verhalen uitlekten over onderzoek naar de toekomst van de acute zorg in Nederland. Naar aanleiding van de dreigende sluiting van de spoedeisende hulp in Gorinchem werd een petitie begonnen door Jeannette Hessels en Kitty van Ieperen uit Arkel om de spoedeisende hulp te behouden. Deze petitie is inmiddels ruim 21.000 maal ondertekend.