Geen steun voor motie om chemische middelen toe te staan

‘Buitenruimte W-Betuwe ziet er niet uit'

west betuwe • De buitenruimte van de gemeente wordt volgens CDA, SGP en Verenigd West Betuwe en Leefbaar Lokaal Belang overwoekerd door groen. "Het ziet er niet uit", oordelen woordvoerders Ad Van Krieken, Gerard Kievit, Jos Rietbergen en Cor Nijhoff afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering.

Ze dienden een motie in om de middelen weer toe te staan. Die haalde het overigens niet. "Het onderhoud van de buitenruimte laat nogal eens te wensen over", aldus Van Krieken. Hij heeft flink wat klachten ontvangen van bewoners. Volgens Gerard Kievit (SGP) is zijn partij voor een duurzame oplossing. Hij nam daarbij zelfs het woord rentmeesterschap in de mond. Maar hij benadrukte ook dat je door een verbod op bestrijdingsmiddelen (kansrijke) innovatieve ontwikkelingen op slot zet. Ook een schone bestrijdingsalternatief zoals borstelen is volgens hem niet altijd even milieuvriendelijk. "De verspreiding van fijnstof bij borstelen is vijf keer zo hoog als bij het gebruik van chemische middelen."


Eikenprocessierups

Volgens de indieners van de moties zijn er situaties waar onkruid moeilijk op een duurzame wijze kan worden verwijderd. "Dit geldt niet alleen voor onkruid, zo is het bijvoorbeeld ook lastig de overlast van de eikenprocessierups aan te pakken. Het is natuurlijk om tot een natuurlijk evenwicht te komen."


Het gefaseerde verbod van het gebruik van chemische middelen in de openbare ruimte heeft volgens de drie partijen sinds oktober 2016 geleid tot stijgende beheerskosten. "Dit heeft geen positief effect gehad op het aanzicht van de buitenruimte." Duurzaam en milieuvriendelijk/biologisch beheer van de openbare buitenruimte is en blijft van belang.


Gerechtshof

CDA, SGP, VWB en LLB voelen zich gesteund door een recente uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag, die in hoger beroep een streep heeft gehaald door het verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De wettelijke basis voor zo'n verbod ontbreekt. De zaak was aangespannen door Nefyto en Artemis in het gelijk. Nefyto is de branche-organisatie van bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen produceren of op de markt brengen. Artemis is de belangenvereniging van de producenten en distributeurs van biologische bestrijders. De rechtelijke uitspraak van het Gerechtshof kan tot nuances of heroverwegingen leiden van de bestaande integrale aanpak van bestrijding van onder andere onkruid, vinden de vier partijen.


De overige partijen waren niet onder de indruk van de argumenten van de indieners van de motie. Vooral Ashley Karsemeijer (D66) en Martha Kool (ChristenUnie) waren duidelijk. "Er wordt nu handig gebruik gemaakt van een tijdelijke lancune in de wetgeving", vond Karsemeijer. "De gemeente dient juist het goede voorbeeld te geven."

Duurzame bestrijdingsmiddelen hebben volgens haar een positieve uitwerking op de waterkwaliteit. Het overschakelen op chemische bestrijdingsmiddelen is bovendien niet erg kosteneffectief. "Switchen kost geld", is het raadslid van oordeel

Volgens Martha Kool van de ChristenUnie moeten we eraan wennen dat de buitenruimte soms wat groener wordt. Richard Hoogveld (PvdA) sloot zich daarbij aan: "We zijn een groene gemeente, zonder bestrijdingsmiddelen."