• In de afgelopen weken werden er opnames gemaakt voor het kinderkerstfeest in de Grote Kerk.
• In de afgelopen weken werden er opnames gemaakt voor het kinderkerstfeest in de Grote Kerk. Foto:

'Jozef en Maria lopend over de Lekdijk'

vianen • Het nog steeds alom heersende virus houdt de organisatie van het kinderkerstfeest in Vianen niet tegen om als gebruikelijk uit te pakken op kerstavond. Maar wel anders dan anders.

Net zoals ieder jaar zat de organisatie van het kinderkerstfeest in de Grote Kerk in Vianen in september in korte broek bij elkaar om over het komende kerstfeest te praten. In tijden van corona is immers niets vanzelfsprekend en moest er goed nagedacht worden over de invulling van deze viering, die normaal gesproken zorgt voor een bomvolle kerk. "We hebben er meteen voor gekozen om te kijken naar wat wel allemaal kan en niet op te sommen wat dit jaar niet mogelijk is", vertelt Bert van Loo, die tijdens het kerstfeest de rol van verteller op zich neemt.

Jeff van Snippenberg, verantwoordelijk voor onder andere het draaiboek van het kinderkerstfeest en alle technische zaken, vult aan: "Ons uitgangspunt was meteen: hoe kunnen we het kinderkerstfeest invullen, rekening houdend met de beperkingen die er zijn."

Dat het kerstfeest op 24 december gewoon door moest gaan, dat stond als een paal boven water, zegt ook Lucy van Kouwen. Zij zet zich al dertig jaar in om het kerstfeest in Vianen te realiseren. "Dat doe ik samen met mensen die het allemaal net zo leuk vinden als ik. En die helemaal achter ons idee van het kerstfeest voor kinderen staan. Ieder jaar kiezen we voor een actueel thema, zo hadden we jaren terug bijvoorbeeld de dreigende uitzetting van tiener Mauro, en kijken we hoe we dat vorm kunnen geven en kunnen verweven met het kerstverhaal. Want dat verhaal blijft centraal staan, dat is het belangrijkste. We kiezen er heel bewust voor om geen spiegelverhaal te vertellen, maar ieder jaar opnieuw het èchte kerstverhaal. Veel kinderen krijgen tegenwoordig vrijwel nergens meer het basisverhaal van kerst te horen. Bovendien is de dienst op kerstavond voor een grote groep mensen, niet alleen kinderen, maar ook ouders en grootouders, de enige keer per jaar dat zij in de kerk komen. Vaak krijgen we dan ook te horen dat het zo fijn is om ieder jaar het kerstverhaal weer te horen. Die drempel willen we dan ook zo laag mogelijk houden."

De organisatie doet dat onder andere door het verhaal uit te beelden. "Met ieder jaar een echte baby. Dat is zo leuk, daar krijgen we veel reacties op. Er komen soms zelfs mensen naar me toe: 'Lucy, de baby voor kerst is geregeld hoor'."

Muziek staat ook centraal tijdens de kerstviering: een combo van muzikanten en zangers en zangeressen verzorgen moderne liederen, maar bijvoorbeeld ook 'Stille Nacht'. "Niet alleen de standaard kerstliederen, ook de liedjes die kinderen op school leren of die bijvoorbeeld op YouTube te zien zijn. En na de kerkdienst wordt het verhaal, in normale tijden, in de kerktuin uitgebeeld. Dan kunnen mensen nog een rondje om de kerk te maken."


Maar zoals gezegd: dit jaar gaat het net even wat anders. De Grote Kerk zal donderdagavond 24 december, in vergelijking met andere jaren, leeg zijn. "Maar het kerstfeest wordt gevierd! Al snel besloten we het kerstverhaal buiten, in Vianen en omgeving, op te nemen. iedereen was er enthousiast over en wilde graag meewerken. Ook burgemeester Fröhlich heeft zijn steentje bijgedragen. Bij hem begint het verhaal eigenlijk", legt Jeff uit. Bert: "Op kerstavond start om 18:30 uur de live uitzending van het kerstfeest. Aan een klein groepje kinderen vertel ik het kerstverhaal, en via hen aan iedereen die meekijkt of later de dienst terugkijkt. En het verhaal dat ik vertel, wordt afgewisseld met, net als anders live muziek, en met de beelden die we dus eerder hebben opgenomen. Dat zal voor kijkers leuke momenten van herkenning opleveren: zien ze Jozef en Maria bijvoorbeeld op de Lekdijk lopen!" "En het thema voor dit jaar lag wat ons betreft ook voor de hand. Nee, niet corona, maar als tegenhanger: 'Goed nieuws!'. We willen juist naar het positieve kijken", sluit Lucy af.


Het kinderkerstfeest in de Grote kerk Vianen is niet te bezoeken, maar is donderdag 24 december vanaf 18:30 uur live te zien via www.pkn-vianen.nl/kerktelevisie. "Het is de eerste keer dat we het op deze manier doen, dat is spannend èn een fraaie uitdaging. Maar met de middelen die ons ter beschikking staan, en binnen de mogelijkheden, maken we er een net zo'n groot kinderkerstfeest van als anders."