• De drinkwaterleiding hangt klaar in een rij hijskranen.
• De drinkwaterleiding hangt klaar in een rij hijskranen. Foto: Geurt Mouthaan

Boring over lengte van 2,2 kilometer eerste in Europa

Oasen gaat 'Weg van de Snelweg'

vijfheerenlanden • Het is een imposant gezicht: meerdere kranen van de firma Boer uit Meerkerk torsen tientallen meters aan drinkwaterleiding. Door middel van een horizontaal gestuurde boring komt de leiding 25 meter onder natuurgebied de Zouweboezem te liggen. Een aanpak die in de loop van dit jaar op tafel kwam. Nico de Wit, projectleider namens drinkwaterbedrijf Oasen. "Alle plannen lagen klaar toen in december vorig jaar het stikstofprobleem opspeelde. We zijn met aannemer Van Vulpen teruggegaan naar de tekentafel." Het was voor alle betrokkenen een zeer spannende periode. "Het was echt billenknijpen. Alles moest weer doorgerekend worden om te voldoen aan de nieuwe normen; het was een enorme uitdaging om met een creatieve aanpak toch dit project uit te kunnen voeren."

Het resultaat: de negen geplande boringen konden teruggebracht worden naar vier boringen, waarvan één van 2.200 meter. Hierdoor vinden de werkzaamheden op zo groot mogelijke afstand van het Vijfheerenlandse natuurgebied plaats. Op vrijwel alle vlakken is rekening gehouden met de stikstofuitstoot. Een goed voorbeeld zijn de beide elektrische boormachines, bedoeld om de leiding zonder het graven van een sleuf onder de grond te krijgen. "Dat scheelt enorm in de uitstoot. Van Vulpen was de eerste in Europa die er vorig jaar één van dit kaliber in gebruik nam; inmiddels is er ook een tweede beschikbaar voor dit project. Er wordt trouwens van twee kanten geboord om elkaar in het midden te ontmoeten."


Er wordt gebruikgemaakt van hybride kranen, deels elektrisch en deels op brandstof. "En aan de Driemolensweg in Lexmond is een lasstraat gerealiseerd. In plaats van dat de lassers langs de leiding gaan om de verbindingen te maken, blijven zij nu op deze plek en komen de buizen aan hen voorbij. Dat scheelt aanzienlijk in de transportbewegingen." Een van de innovaties is het toepassen van een grondzandmengsel onder de werkwegen. "Dit kan op de locaties worden verwerkt. Hiermee worden de transportbewegingen met vijftig procent teruggebracht."

De boring maakt deel uit van een omvangrijk project om een deel van de drinkwaterleiding - essentieel voor de drinkwatervoorziening in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden - te verplaatsen op zeventig meter afstand van de A27. Het traject loopt van de Driemolensweg tot de provincialeweg N214 in Noordeloos/Hoogblokland. Aanleiding: de plannen om deze snelweg te verbreden. De Wit: "Daarvoor zou de leiding op vijf plekken verplaatst moeten worden. In overleg met Rijkswaterstaat, waarmee we trouwens zeer goed samenwerken, is besloten om het in één keer goed te doen en het hele traject aan te pakken. Daardoor weten we zeker dat bij een eventuele toekomstige verdere verbreding de drinkwaterleiding niet in de weg zal liggen." Niet voor niets werd deze klus, met een knipoog naar een befaamd televisieprogramma, 'Weg van de Snelweg', genoemd. De totale kosten zijn ongeveer acht miljoen euro. "Door onder meer de samenwerking met Rijkswaterstaat en de verlegging in één keer is de kostprijs per meter leiding met ongeveer dertig procent teruggebracht én is er door het gestuurd boren veel minder omgevingshinder", sluit De Wit af.


Geurt Mouthaan