• Piet Huijsman (links) en Chris van Velzen nemen met pijn in het hart afscheid van DGWN.
• Piet Huijsman (links) en Chris van Velzen nemen met pijn in het hart afscheid van DGWN. Foto: André Bijl

'De huurders zijn zo beter af'

‘Alles voor de huurders'

neerijnen • Meer dan honderd jaar zette de vereniging zich in om de inwoners van Hellouw, Haaften, Tuil en Waardenburg te huisvesten. De afgelopen jaren beschikte DGWN over een bestand van ongeveer 700 woningen. De fusie met De Kernen heeft te maken met het toenemende takenpakket van corporaties. “De huurders zijn zo beter af”, benadrukken voorzitter Piet Huijsman en bestuurslid Chris van Velzen.

De eerste tientallen jaren was het woningbestand van DGWN beduidend kleiner dan de afgelopen decennia. “De taak om sociale huurwoningen te bouwen, lag bij de gemeenten. Pas later werden die woningen overgenomen door de corporaties en groeiden de woningbouwverenigingen.” Lang lag het accent op het beheer en onderhoud van de woningen. “Als een huurder belde met klachten, waren we er snel bij om de zaak op te lossen. Op den duur zorgde dat er wél voor dat de kwaliteit van het woningbestand achteruit ging. Je moet als corporatie ook investeren en vernieuwen. Dat gebeurde nauwelijks. Het bestuur was zuinig. Dat zorgde ervoor dat DGWN financieel kerngezond was en een groot eigen vermogen had, maar de woningen langzaam maar zeker verouderden.”

De afgelopen jaren kwam daar verandering in. Zo werd er – waar mogelijk – gebouwd. “Het probleem is dat je daarvoor dan wel over voldoende grond moet beschikken. Gemeenten verkopen maar mondjesmaat grond aan corporaties. Omdat ‘we’ de huur zo laag mogelijk willen en moeten houden, mikken we op een acceptabele kavelprijs. Voor gemeenten is het meestal aantrekkelijker grond te verkopen aan een projectontwikkelaar voor koopwoningen. Maar: de grond waar we over beschikten, hebben we zo goed mogelijk benut.” Tot vorig jaar bleef De Goede Woning Neerijnen een vereniging. Volgens Huijsman en Van Velzen is dat uniek, omdat bijna alle corporaties door de jaren heen stichtingen werden. “Dat is veel eenvoudiger. Als vereniging moet je vaak vergaderen om voor bepaalde zaken toestemming aan de leden te vragen. De verenigingsvorm is waardevol, maar niet meer geschikt voor een woningcorporatie. Gelukkig zagen onze leden dat ook in en stemden ze in met de omzetting naar een stichting.” Lang was DGWN diep geworteld in de samenleving. “Huurders waren lid, net als van de voetbalclub. Ze hadden een stem in het beleid. Ouderen spraken over ‘hun’ vereniging. Heel praktisch: je moest ook lid zijn om een woning toegewezen te krijgen. Het bestuur stond dicht bij de leden. Destijds was het kantoor van de secretaris in de keuken van zijn eigen woning.”

De afgelopen jaren maakte DGWN een enorme inhaalslag om het woningbestand up to date te krijgen. “Sinds 2016 hebben we bijna alle woningen onder handen genomen, of daarvoor plannen ontwikkeld. Uitgangspunt is dat we ons geld zo inzetten dat de woningen kwalitatief verbeterd worden en onze huurders minder energie verbruiken, waardoor hun woonlasten verlaagd werden.” Veel woningen werden verduurzaamd en kregen energielabel A, ook kregen woningen vloerisolatie, zodat het wooncomfort verbeterde. Een deel van het woningbestand kreeg een facelift van ongeveer 50.000 euro per woning. Bij deze opwaardering hoorde een verduurzamingsprogramma. In totaal werd er ruim tien miljoen geïnvesteerd. In de eerste fase werden 82 huizen opgeknapt. In de tweede fase worden 116 woningen aangepakt voor nog eens zes miljoen. De hele ‘operatie’ wordt uitgevoerd zonder huurverhoging. Bovendien worden er in Waardenburg woningen gesloopt en komt er nieuwbouw voor terug en vond in Haaften nieuwbouw plaats. “Ook hebben we gehoor gegeven aan de wens van huurders die hun woning wilden kopen. Tientallen huurders hebben daar gebruik van gemaakt. Van de opbrengst hebben we andere woningen opgeknapt. We hebben dan ook een intensieve periode achter de rug. Een gigantische klus, zeker gezien het aantal medewerkers dat we in dienst hebben.”

Dat is een van de redenen van de fusie met De Kernen. “Daar komt bij dat de taak van corporaties verandert. Het gaat niet alleen meer om ‘stenen stapelen’. We krijgen steeds vaker te maken met huurders met problemen, grote zorgen en beperkingen. Die hebben onze aandacht nodig. Als kleine organisatie sta je dan op achterstand, omdat je deskundigheid mist.” Bij het onderhoud deed DGWN al een beroep op De Kernen. “Als huurders bellen over een lekkage moet er snel worden opgetreden. De Kernen heeft een eigen onderhoudsdienst waar we al langer gebruik van maken. Onze klanten zijn daar zeer tevreden over.” Door al deze zaken kwamen bestuur en Raad van Commissarissen van DGWN op een tweesprong. "Financieel waren we gezond genoeg om op eigen benen te blijven staan. Al moesten we dan wel steeds vaker hulp inroepen. Maar intensief samenwerken kost ook veel tijd en energie. Vandaar dat we besloten te fuseren. De Kernen is een logische partner. Ze hebben zo'n 4.500 woningen en waren al met ruim 400 woningen actief in het oostelijk deel van de voormalige gemeente Neerijnen. Vorig jaar gingen de leden akkoord. We veranderden in een stichting, eind deze maand volgt de fusie.”

Piet Huijsman - voorzitter sinds 2016 - en Chris van Velzen - bestuurslid sinds 1980 - gaan DGWN missen. "Je bent zowel zakelijk als sociaal bezig. Het mooiste is: je kunt mensen helpen. Toch staan we vierkant achter de fusie. De huurders zijn zo voor de toekomst beter af. We zijn minder kwetsbaar en er wordt meer kwaliteit geleverd.” In het kader van de leefbaarheid en het 100-jarig bestaan krijgen de vier speeltuinen in het werkgebied elk 2.500 euro. De vier dorpshuizen ontvangen hetzelfde bedrag. "Onze huurders krijgen een afscheidsbrief. Misschien dat we komend voorjaar een keertje officieel afscheid nemen. Wij hebben dit werk in ieder geval met heel veel plezier gedaan.”

'Je bent zowel zakelijk als sociaal bezig, je kunt mensen helpen'