'Dorp Deil komt er bekaaid vanaf'

deil • De Dorpsraad Deil is zeer verontrust over het geringe aantal woningen dat de komende jaren in het dorp mag worden gebouwd. Volgens de conceptversie van de nieuwe woonvisie zijn het er slechts tien.

“Als de Woonvisie met deze beperking ongewijzigd wordt vastgesteld is het feitelijk onmogelijk om het huidige vitale en leefbaer niveau te behouden in de kern”, zei voorzitter Flip Kraijenbrink vorige week dinsdag tijdens een voorronde-vergadering van de gemeenteraad.


“Als we dit vergelijken met de 1150 woningen die zijn gepland in de Plantage, dan komt Deil er wel heel erg summier van af. Wij krijgen het gevoel dat de Plantage de kleine kernen in gijzeling houden. Het is bijzonder naar om dat zo te voelen."


Werkgroep

Afgelopen jaar heeft de dorpsraad en een speciale werkgroep een in het dorp breed gedragen toekomstvisie ontwikkeld. Doel van die toekomstvisie is om verwachte krimp te keren en om te keren in een positieve ontwikkeling. “Juist door zijn unieke ligging in de A2-corridor en met het NS-station in de directe nabijheid heeft Deil heel veel perspectief voor de toekomst”, aldus Kraijenbrink.


Voorwaarde om het dorp vitaal en leefbaar te houden voor jong en oud en alle voorzieningen die het dorp nu nog heeft te behouden is simpelweg substantiële nieuwbouw voor eigen inwoners en voor nieuwkomers uit de randstad, vindt de Dorpsraad. "Want dat is trend die zich anno 2020 zich wel heeft ingezet." Jonge gezinnen hebben volgens de raad momenteel geen enkele mogelijkheid om zich in Deil te vestigen en er heeft al 25 jaar geen enkele nieuwbouw van enkele omvang plaatsgevonden. Hooguit incidentele bouw van vrijstaande woningen. Senioren kunnen niet naar kleine huisvesting doorstromen omdat er voor hen geen woonaanbod is.”


'Curieus'

Volgens Kraijenbrink is het zeer curieus en buitengewoon jammer dat bij het opstellen van de concept-woonvisie geen enkele dorpsraad uit de 26 kernen inspraak heeft gehad of op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de totstandkoming van de woonvisie. "Het staat ook haaks op het kleine kernenbeleid." In dat beleid wordt de samenwerking tussen gemeentebestuur met de dorpsraden juist cruciaal genoemd voor de toekomst.

Met de woonvisie geeft de gemeente aan hoe West Betuwe de komende 10 jaar op allerlei trends op het gebied van de woningbehoefte wil inspelen. "We willen een toekomstbestendige woningmarkt, waarin ruimte is voor alle doelgroepen, zodat we een leefbare, maar ook groene gemeente zijn en blijven", aldus het raadsvoorstel. "We willen een woningaanbod dat aansluit op de behoefte van de Inwoners. Dorpen waar jong en oud naar tevredenheid wonen."


Input

Volgens de gemeente is bij opstellen van de woonvisie juist wel met verschillende partijen, organisaties en instellingen gesproken. Uit deze gesprekken is veel input voor de woonvisie meegenomen. Er zijn gesprekken gevoerd met ontwikkelaars, makelaars, welzijnsorganisaties, scholen en ondernemers.