'Dit is niet wat ik heb gewild'

vianen • Wat bracht een motoragent uit Vianen ertoe om na twintig jaar bij de politie vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen te gaan verkopen? "Ik ben gewoon mezelf niet geweest", zo bleef de 44-jarige Vianees dinsdag in de Utrechtse rechtszaal geëmotioneerd herhalen. Hij liet weten jarenlang niet goed in zijn vel te hebben gezeten.

Wegens schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, corruptie en het verduisteren van politiekleding eiste de officier van justitie vier jaar celstraf tegen de agent van het korps Midden-Nederland. Ook wil ze dat de Vianees een beroepsverbod krijgt: hij zou gedurende een periode van negen jaar niet als ambtenaar mogen werken. De politie heeft hem inmiddels al strafontslag aangezegd.

Volgens de motoragent, die in 1998 bij de politie begon, zwichtte hij in de zomer van 2018 voor het verzoek om informatie uit politiesystemen door te spelen aan een ‘informatiemakelaar’ uit het criminele milieu. “Ik ben er ingestonken”, aldus de verdachte. De kennis van zijn voetbalclub die hem daarvoor benaderde, zou hebben geweten dat hij door privé-, werk- en geldsores niet goed in zijn vel zat. De Vianees voelde zich onder meer door de politie in de steek gelaten nadat hij in 2017 was veroordeeld omdat hij als agent een arrestant zou hebben mishandeld. Tegen de man liepen meerdere interne onderzoeken en ook kreeg hij een strafoverplaatsing. Daarnaast zag hij zich geconfronteerd met een echtscheiding en meerdere sterfgevallen in zijn vrienden- en kennissenkring.

In opdracht van de informatiemakelaar, met wie hij via een PGP-telefoon in contact stond, checkte de motoragent onder meer kentekens of zocht hij ongeoorloofd in politiesystemen uitgebreid informatie over personen op. Het opvragen van een kenteken leverde hem honderd euro op, voor een ‘compleet dossier’ kreeg hij 500 euro. Ook verkocht hij voor 5000 euro vier broeken en vier polo’s van zijn eigen politiekleding aan de informatiemakelaar. De motoragent werd in mei van dit jaar aangehouden nadat een woning in Rotterdam met zware wapens was beschoten. De Vianees had daarvoor, op verzoek, informatie over een zoon van de bewoonster opgezocht en doorgespeeld. De politie had eerder ook al een tip uit het criminele milieu gekregen dat een motoragent uit Vianen politie-informatie verkocht. “Dit is niet wat ik heb gewild,” verklaarde de verdachte die erg geschrokken zou zijn van de woningbeschieting. Hij zou er destijds niet bij stil hebben gestaan wat er met de opgevraagde informatie of de verkochte politiekleding werd gedaan. De zeven maanden die hij inmiddels in voorarrest zit, hebben hem echter de ogen geopend. "Ik ben blij dat het gestopt is, dat er voor mij een reset-knop is ingedrukt", aldus de man.

Hoewel de officier van justitie meende dat de verdachte oprecht berouw had, vond ze dat de man voor langere tijd de cel in moest vanwege de ernst van de feiten. "Ik begrijp niet hoe hij dit z'n collega's heeft kunnen aandoen", benadrukte ze. "Agenten moeten elkaar kunnen vertrouwen." Ook zou hij het vertrouwen van het publiek in de politie hebben geschaad. "Met de ene hand hielp hij mensen, met de andere pleegde hij verraad." De aanklaagster wil ook dat de man de 53.000 euro inlevert die hij met het verkopen van de politie-info en de politiekleding zou hebben verdiend. De rechtbank doet dinsdag 22 december uitspraak.