Oud-burgemeester was dol op Zouweboezem

Van Ee: bovenal een levensgenieter

vijfheerenlanden • Dat optimisme werd prachtig geïllustreerd na het auto-ongeluk eind 2015, waarbij hij z'n linkeroog verloor. Tijdens een interview vertelde hij een paar maanden later in deze krant monter over zijn oogoperatie. Grapte over zijn nieuwe plastic oogbol die er 'uitfloepte' nét toen er bezoek was en lachte vol leedvermaak over die keer toen hij tijdens de revalidatie van zijn fiets kukelde, omdat hij onverwachts een exemplaar met een terugtraprem had gekregen. Van Ee kreeg heel wat tegenslagen te verduren in zijn leven. Hij was nierpatiënt. Ondanks de talloze operaties die hij onderging - hij hield de 'tel' lachend bij - bleef hij een blijmoedig mens. "Ik kom altijd weer beter uit het ziekenhuis dan dat ik er naar toe ging", zei hij in hetzelfde interview.

Burgemeester

Van Ee werd op 3 januari 2010 geïnstalleerd als burgemeester van Zederik, als opvolger van Frank Koen. Van Ee was vanaf 2014 samen met burgemeester Wim Groeneweg van Vianen en waarnemend burgemeester Rinus Houtman van Leerdam één van de founding fathers van de huidige fusiegemeente Vijfheerenlanden. Hij was een groot voorvechter om die gemeente deel uit te laten maken van Utrecht, de provincie waar hij zelf vandaan kwam. Zederik en de buurgemeenten leerden hem kennen als een vriendelijk man. Een prima gastheer en een aimabel mens die oprecht blij was en van oor tot oor lachte als hij bekenden tegenkwam. Die zich oprecht burgervader voelde van 'zijn' inwoners. Maar ook als iemand die weleens korzelig reageerde als een vergadering niet soepel verliep.

Na z'n auto-ongeluk in december legde hij tijdelijk zijn functie neer, maar hij keerde in de loop van 2016 toch weer terug. Die laatste maanden verliepen moeizaam. Van Ee bleef kampen met de gevolgen van zijn ongeval en steeds weer moest hij constateren dat zijn gezondheid hem in de steek liet. In overleg met zijn vrouw Marion besloot hij daarom zijn ambtstermijn niet te verlengen. Op 1 oktober 2016 legde hij zijn ambt definitief neer. Burgemeester Sjors Fröhlich reageert op Twitter: "Vijfheerenlanden is Coert veel dank verschuldigd voor zijn aandeel in de totstandkoming van onze nieuwe gemeente. Ik wens familie en vrienden veel sterkte."


Polderlandschap

Zijn liefde voor het het polderlandschap stak hij niet onder stoelen of banken. “De Alblasserwaard vind ik prachtig; één van de mooiste gebieden van ons land. Schoon, geordend, mooie huizen en boerderijen en veel zorg voor mens en dier. Er wonen hardwerkende, godvruchtige mensen. Een fijne mentaliteit. Dat spreekt me aan. Ik heb die achtergrond ook. En dan de Zouweboezem, die vind ik prachtig. Ik kan daar zo van genieten", zei hij na zijn benoeming. In maart 2012 trad hij toe tot het bestuur van Den Hâneker. "Zijn humor en opgeruimde karakter waren inspirerend voor ons", schrijft het bestuur in een reactie. Coert van Ee was verder actief als voorzitter van het Rode Kruis in zijn woonplaats IJsselstein en zat in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Nierpatiënten.

Van Ee werd geboren in Jutphaas. Hij vervulde tal van topfuncties in het bedrijfsleven. In de jaren tachtig verbleef hij met zijn gezin regelmatig in het buitenland. Voordat hij burgemeester werd van Zederik werkte hij bij Getronics. Van Ee werd in 1982 raadslid in Nieuwegein en zat vier jaar (2007-2011) in de Provinciale Staten van Utrecht. Coert van Ee werd 66 jaar.


Dick Aanen/ André Bijl