• Dominee Huib Markus en Jola de Leede hangen de flyer op bij de pastorie.
• Dominee Huib Markus en Jola de Leede hangen de flyer op bij de pastorie. Foto: André Bijl

'Vaak vieren we een kraamfeest, terwijl de Baby zoek is...'

Zeker in coronatijd vieren we Kerst

leerdam • Dat vinden dominee Huib Markus van de Pauluskerk in Leerdam-West en Jola de Leede van de evangelisatiecommissie van de wijken West en Centrum-Oost van de protestantse gemeente. “We zijn gewend met Kerst mensen te ontmoeten. We staan op de kerstmarkt en delen beschuit met muisjes of een geboortekaartje uit om de inwoners te bepalen bij de geboorte van Jezus Christus. We krijgen daar vaak bijzondere reacties op. Nu zijn deze ontmoetingen bijna onmogelijk”, zegt Jola de Leede. Sterker nog: in de landelijke media verschenen er – onder meer van de bekende arts Diederik Gommers – oproepen om Kerst dit jaar maar een keertje over te slaan. “Gelet op het grote aantal besmettingen begrijpen we wat hij bedoelde. Toch voelden we als kerk en evangelisatiecommissie het verlangen aandacht te vragen voor Kerst. Het is een van de belangrijkste feesten van het jaar en zeker niet alleen het feest van de kerstboom, lichtjes en cadeautjes. De geboorte van Jezus Christus is het feest van hoop en redding. En dat willen we delen. Daar is veel behoefte aan”, benadrukken Huib Markus en Jola de Leede.

Oplossingen

De predikant vindt het lastig om te zeggen of mensen in deze coronatijd extra behoefte hebben aan het geloof. “Wat wel opvalt, is dat mensen proberen de leegte op te vullen en sterk zijn in het bedenken van oplossingen. ‘Als er straks een vaccin is, is alles weer achter de rug’, denken we al snel. Maar dat vaccin ‘verkwikt’ niet echt. Het is niet de verlossing van onze leegte. Kerkvader Augustinus zei: ‘onrustig is ons hart tot het rust vindt in U’. Daar gaat het om.” Beiden hebben de indruk dat er in deze tijd de nodige eenzaamheid is, al kan dat onder de oppervlakte blijven. “Projecten, zoals ‘Samen eten’, zijn gestopt. Veel mensen worden niet gezien. We willen die mensen een gemeenschap en een kerk bieden waar ze welkom zijn en waar ze de blijde Boodschap kunnen horen.” Om contact te zoeken en mensen een hart onder de riem te steken, organiseren beide hervormde wijkgemeenten en de evangelisatiecommissie een aantal activiteiten coronaproof. Zo kunnen gemeenteleden kaarsen uitdelen met de tekst ‘je hoeft het niet alleen te doen’. “Als het mogelijk is, combineren we dat met een uitnodiging of ‘echte’ aandacht."

Daarnaast is er een flyer met een bemoedigende boodschap en een uitnodiging voor de diensten rond Kerst. "Door de coronamaatregelen is het niet goed mogelijk de diensten persoonlijk te bezoeken. Maar online – via kerkdienstgemist.nl en dan zoeken naar Leerdam – valt er veel te zien en te horen. Zo kunnen de diensten op Eerste Kerstdag worden gevolgd. Daarnaast is er op 19 december om 19:30 uur kerstmuziek en –zang en wordt op 26 december om 10:30 uur in de Pauluskerk een kinderkerstfeest gehouden, beide digitaal te volgen.” Bovendien opende de Grote Kerk in het centrum al een aantal keren haar deuren, zodat mensen die daar behoefte aan hebben even de rust en stilte van het oude kerkgebouw kunnen ervaren. En wie behoefte voelt voor een gesprek kan contact opnemen met de wijkpredikanten Termaat van Centrum-Oost en Markus van West of met Jola de Leede van de evangelisatiecommissie.

Dus wordt ook dit jaar het verhaal van Kerst volop verteld. Dominee Markus: “Alleen is de vraag wel: ‘welk verhaal’? Vaak vieren we een kraamfeest, terwijl de Baby zoek is. Misschien is dit hét moment om ‘back to basic’ te gaan. Veel is dit jaar onmogelijk. Laten we daarom vieren waar het echt om draait: de geboorte van Jezus Christus, de Zaligmaker. Lees Lukas 2 eens. Wie geen bijbel heeft, kan er een van de evangelisatiecommissie krijgen. En wie het verhaal niet begrijpt is voor uitleg welkom in de kerk, bij een Alphacursus of in een persoonlijk contact. Dus slaan we Kerst niet over. Zeker dit jaar niet. We wensen iedereen gezegende dagen.”


(Dit interview werd gehouden voor de lockdown inging. Er kunnen daarom wijzigingen optreden in de activiteiten.)


André Bijl