• Buurtbus de Linge hoopt in februari weer rond te kunnen rijden.
• Buurtbus de Linge hoopt in februari weer rond te kunnen rijden.

Buurtbus de Linge rijdt in februari weer

leerdam • Goed nieuws kun je niet vroeg genoeg brengen, dus meldt Harry van Elst, voorzitter van de Buurtbus de Linge nu al dat de buurtbus op 1 februari 2021 weer gaat rijden. De bussen staat op dit moment bij het bedrijf Tribus dat alle voorzieningen in de bussen gaat bouwen die nodig zijn om geheel coronaproef te kunnen rijden.

“Dat was toch wel een dingetje hoor, in plaats van alles goed te coördineren, moesten wij noodgedwongen, nadat ik twee dagen eerder tot voorzitter was verkozen, op 13 maart stoppen met rijden", licht Harry van Elst toe. Nadat van Elst in november 2019 was gevraagd voor een bestuursfunctie is hij op 10 maart dit jaar tijdens de ledenvergadering als voorzitter is gekozen. Eigenlijk kreeg Van Elst bij zijn installatie de opdracht een groot feest te organiseren omdat de Buurtbus dit jaar haar 35 jarig bestaan viert. In plaats daarvan moest hij door de coronamaatregelen, die Rutte op 12 maart bekend maakte, veel regelen en de vrijwilligers enthousiast zien te houden. Van Elst vertelt hierover: “Verkozen op 10 maart en drie dagen later op vrijdag 13 maart moesten stoppen met het rijden. Dit naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet in verband met de corona-uitbraak had genomen. We moesten echt afwachten wat er zou gebeuren. Al snel werd duidelijk dat de twee buurtbussen die op de lijn Gorinchem–Leerdam rijden technisch aangepast moesten worden. Alleen het inbouwen van een kuchscherm was niet voldoende. Er moest een luchtververs systeem worden ingebouwd.”


De bussen moeten voldoen aan de richtlijnen van de RWD. Echter: TNO vond dat kuchschermen niet adequaat genoeg waren. Er moest ook een ventilatie systeem met een hepa-filter, dat de lucht moet reinigen worden ingebouwd. En omdat Tribus het enige bedrijf is dat deze inbouwt, duurt alles behoorlijk lang. Van Elst: "We begonnen ons echt aan de lange wachttijd te storen. We wilden weer rijden. Daarom ben ik met Qbuzz in overleg gegaan om alles sneller voor elkaar te krijgen.” De twee busjes die op de Lingeroute rijden zijn eigendom van Qbuzz. Deze maatschappij stelt de bussen ter beschikking aan de Vereniging Buurtbus de Linge. Ook het onderhoud en de operationele kosten zijn voor kosten van Qbuzz. Omdat Qbuzz eigenaar is, heeft Van Elst veel overleg gevoerd over het tijdstip waarop de bussen aangepast zouden worden en wanneer zij weer konden rijden. Want niet alleen de bussen stonden stil, ook de 55 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een goede busverbinding tussen Leerdam, Kedichem, Arkel, Hoog-Blokland, Hoornaar en Gorinchem, kwamen werkloos thuis te zitten. Van Elst heeft de afgelopen maanden wel geregeld contact met de vrijwilligers gehad en af en toe een blijk van waardering gestuurd. Ook met de Kerst krijgen alle vrijwilligers iets thuisbezorgd.


Op dit moment is van Elst bezig te inventariseren of de chauffeurs op 1 februari weer aan de slag kunnen -en willen. Voor de chauffeurs ligt er straks meer werk te wachten. Alles moet zeer verantwoord gebeuren. De chauffeurs moeten, naast het veilig vervoeren van de ruim 25.000 passagiers per jaar, ook zorg dragen voor het schoonmaken van alles waar de passagiers met hun handen aan zitten zoals de stangen, de deur enzovoort. Van Elst: "Dit moet na iedere rit.”