• Annette van Dijk achter de vitrine in haar ijssalon ‘de Oude Schuur’, met ijs in talloze smaken.
• Annette van Dijk achter de vitrine in haar ijssalon ‘de Oude Schuur’, met ijs in talloze smaken. Foto: @Levien Vermeer

IJsboerderij wint gouden onderscheiding

vuren • Een boerderij met tachtig melkveekoeien en zeventig stuks jongvee, ergens aan de rand van het Lingebos bij Vuren. Je zou er niet zo snel aan ambachtelijk Italiaans schepijs denken.

Maar schijn bedriegt, want in een deel van de oude schuur, waar de sproei-installatie stond en ‘nog veel meer rommel’, is begin 2018 in nog geen twee maanden tijd de gelijknamige ijssalon gerealiseerd. Jan (50) en Annette van Dijk (45) wilden meerwaarde creëren met een eigen product, vertelt Annette. "Tenslotte kwamen we uit op ijs, gemaakt met verse melk van onze eigen koeien.” Dochter Lotte (16) helpt in haar vrije tijd volop mee. Zoon Guus (13) vindt het leuk met de foodtruck jaarmarkten en andere feesten te bezoeken, al kan daar nu even geen sprake van zijn.


Natuurlijke ingrediënten

De IJsboerderij, officiële partner van Betuws Best voor ambachtelijke streekproducten, is recent onderscheiden in de Horeca verkiezing 2020. "We kregen zelfs het 'golden award', vanwege het hoge waarderingscijfer 9,6. Niet alleen voor de ijskwaliteit, maar ook voor de beste locatie en de gezelligheid", vertelt Annette niet zonder trots. Zij maakt al het ijs zelf. "De smaken ontwikkel ik in samenwerking met de Italiaanse leverancier."


De insteek van Prodotti Stella (‘sinds 1936’) gaf voor haar de doorslag. "Zij werken met ingrediënten op natuurlijke basis, dus kinderen met een kleurallergie smullen hier van een veilig ijsje." Bovendien verkoopt ze vijf soorten sorbets op waterbasis voor lactose-intolerante klanten. Ze schat dat ze de afgelopen drie seizoenen zo’n tachtig smaken verkocht heeft en vertelt hoe dat kan: "Terwijl je bezig bent met het ijs maken, kom je op ideeën. En dan wordt er zomaar opeens een nieuwe smaak geboren." Ze bewondert haar Italiaanse leermeesters: "Die mannen kunnen echt alles. Supermooi hoe ze een smaak die ze in hun hoofd hebben, kunnen vertalen in ijs. Denk aan amaretto-sinaasappel, kersen-chocola, of pinda-karamel; drie van mijn favorieten.”

Het hele jaar door wordt er ijs gemaakt in Vuren. "Het seizoen voor toeristen en dagjesmensen loopt van maart tot begin oktober, maar voor supermarkten, landwinkels en restaurants leveren we door." Op Facebook laat ze weten welke smaken er op voorraad zijn, want er kan nu ijs op bestelling afgehaald worden, op vrijdagmiddag. En er zijn prachtige Kerstijstaarten in de maak.

Tot nu toe hebben ze het er redelijk afgebracht met corona, vindt Annette. "Op het zomerterras was plaats voor zeventig gasten. Maar we gaan dit voorjaar nog meer plaats en afstand creëren, om mensen de kans te geven op hun gemak te zitten."


q www.ijsboerderijdeoudeschuur.nl