Defensie blijft bij Herwijnen

Kamer: zoek andere locatie voor radar

herwijnen • “Wat een geweldig nieuws”, jubelt de bewonersgroep Niet nog een radar in Herwijnen op haar Facebookpagina.

Volgens de indiener van de motie, Martijn van Helvert (CDA) gebeurt plaatsing van de radar in Herwijnen tegen de wil van de gemeente West Betuwe en de lokale bevolking. Ook wordt Herwijnen volgens hem langdurig blootgesteld aan samengestelde straling, door twee radars die er sinds de jaren zeventig hebben staan stralen. “Plaatsing van de SMART-L-radar zal de bevolking in Herwijnen opnieuw langdurig blootstellen aan cumulatieve straling, naast de al aanwezige KNMI-radar en scheepvaartradar.”


Alternatieve locaties

Er zijn volgens Van Helvert deugdelijke alternatieve locaties aangedragen, maar het ministerie van Defensie heeft deze niet opgepakt wegens tijdgebrek. “Onwenselijk”, vindt het CDA-Kamerlid.

Al eerder is het voorstel aan de orde geweest om te zoeken naar een locatie in de gemeente Vijfheerenlanden of in Molenlanden. Deze gemeenten hebben zich daar overigens fel tegen verzet.

De motie werd mede ondertekend door Joël Voordewind (ChristenUnie), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), John Kerstens (PvdA) en Sadet Karabulut (Socialistische Partij).

Maar de buit is nog allerminst binnen voor de tegenstanders. Want Defensie is van plan om zijn plannen gewoon door te zetten in het Gelderse dorp, zo meldde NRC vorige week woensdag op zijn website. "Omdat we geen kostbare tijd mogen verliezen."


Vijfheerenlanden/Molenlanden

Al eerder viel ook het oog op locaties in de gemeenten Vijfheerenlanden en Molenlanden Beide gemeenten kregen in mei dit jaar een ambtelijk verzoek waarin de vraag werd gesteld hoe het mogelijke draagvlak in deze gemeenten zou zijn voor het plaatsen van de radartoren. Beide gemeenten hebben negatief gereageerd. Naast de kosten waren de gemeenten bang voor aantasting van het landschap en het feit dat de zachte ondergrond niet geschikt is voor dergelijke bouwwerken.

De Stichting Niet Nog een Radar zegt op haar website nog in afwachting te zijn van de brief van de staatssecretaris Visser. "Wij nemen aan dat de staatsecretaris haar democratische plicht doet en conform de aangenomen motie op zoek gaat naar een andere locatie voor de radar in Herwijnen en de Rijkscoördinatieregeling stop zet. Wij blijven de ontwikkelingen waakzaam volgen en blijven ons voorbereiden op vervolgstappen mocht de staatsecretaris tegen de democratische wil in anders besluiten."

De stichting 'Niet Nog een Radar' in Herwijnen houdt nog steeds rekening met een juridische procedure door eventueel in beroep te gaan bij de Raad van State. Dat vereist een gedegen juridische voorbereiding en uitvoering. Een kostbare aangelegenheid. Dat is de reden dat de stichting een donatie-actie is gestart. Men hoopt voor het eind van het jaar zo'n 25.000 euro op te halen. De teller staat momenteel op ruim 5000 euro.

"Het beroep gaat enkele tienduizenden euro's kosten", schrijven initiatiefnemers Ruben van der Horst en Edwin Rijkse. "We hebben namelijk een ervaren advocaat nodig die de procedure tot in de puntjes beheerste en daarnaast voldoende deskundig is op het gebied van straling. We zijn ervan overtuigd dat we in mr. Peter de Lange de juiste vakkundige en strijdlustige persoon hebben gevonden."


Meer informatie over de strijd tegen het radarstation en de donatie-actie op www.nietnogeenradar.nl of via Facebook/Instagram onder de noemer @nietnogeenradarinherwijnen. Donaties kunnen worden gestort op whydonate.nl/donate/stopderadar of via bankrekeningnummer NL39RBRB 0200696696. Informatie via info@nietnogeenradar.nl of mobiele nummer 06-13859235.