Jan Donga: 'Belangrijk dat de gemeente een vangnet biedt'

Klanten Laco in onzekerheid

leerdam • Het gaat om de sporthal, het zwembad en de fitness aan de Tiendweg en de gymzalen Noord aan de Drossaardslaan en West aan de Marnix van Sint Aldegondestraat waar sportverenigingen, scholen, particulieren, maar ook maatschappelijke organisaties als Samen Doen druk gebruik van maken. Probleem is dat de gemeente de exploitatieovereenkomst, en de afspraken rond erfpacht en opstal, niet wil verlengen. Dat betekent ook dat de gemeente mogelijk stopt met haar bijdragen om de tarieven voor gebruikers laag te houden. Volgens Bert Lavrijsen, directeur van Laco, zorgt dat ervoor dat het gebruik van de voorzieningen duurder wordt en de mogelijkheid bestaat dat sommige activiteiten geschrapt moeten worden. Per brief hebben alle klanten van Laco te horen gekregen dat aflopende overeenkomsten verlengd worden tot en met 31 augustus 2021. Daarna is de toekomst onduidelijk.

Daar baalt Jan Donga, locatiedirecteur van het Mozaïek aan de Tiendweg, stevig van. “Voor onze leerlingen heeft dat enorme consequenties. De groepen vier en vijf, circa vijftig kinderen, krijgen zwemles in Berenschot. Dat wordt volledig gefinancierd. Als die regeling wegvalt, krijgen veel leerlingen geen zwemles meer. Privéles zit er voor de meeste gezinnen financieel niet in. En dat geldt ook voor leerlingen van andere scholen. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente een vangnet biedt. In onze waterrijke omgeving is zwemles van levensbelang. Kinderen lopen straks gevaar. Daarom vind ik deze situatie zo ernstig.” Vandaar dat Donga contact heeft opgenomen met zijn schoolbestuur (O2A5) dat inmiddels overleg heeft gevoerd met de gemeente. “Wij zijn geen partij, het gaat ons er alleen om dat de zwemlessen worden voortgezet."


Ook de Badminton Club Leerdam volgt de ontwikkelingen op de voet. De vereniging maakt tijdens de competitie met vijf seniorenteams en enkele jeugdteams zo’n twaalf uur per week gebruik van de sporthal. “Eind november kregen we bericht dat Laco en de gemeente er nog niet uit waren, maar dat we ons geen zorgen hoeven te maken. We hopen er daarom maar het beste van”, zegt secretaris Ans van ‘t Pad. Het gebruik van Berenschot tegen de huidige tarieven is van levensbelang voor de vereniging, benadrukt Van ‘t Pad. “Een flink deel van onze contributie gaat op aan zaalhuur. Als de bijdrage van de gemeente wegvalt, is het voor ons niet meer te betalen.” Verhuizing naar een andere locatie is nauwelijks een optie. “Elders in Leerdam zijn er geen mogelijkheden als we kijken naar de hoogte van de zaal en het aantal banen dat we nodig hebben. Uitwijken naar een andere gemeente vinden we heel vervelend. Daarom hopen we dat beide partijen er snel uit komen”, aldus Ans van ‘t Pad. Inmiddels overweegt het bestuur van de BCL contact te zoeken met andere verenigingen. “Dan kunnen we gezamenlijk optrekken."

Laco-voorman Bert Lavrijsen pleit voor overleg. "We hebben scherp gereageerd tegen elkaar. Nu wordt het tijd om rond de tafel te gaan. Met de bestuurders, niet met advocaten. We moeten er samen uit zien te komen. Dat is voor alle partijen het beste." Gemeente Vijfheerenlanden was niet bereikbaar voor een reactie. Eerder liet een woordvoerder weten dat de gemeente komend jaar een nieuw sportbeleid gaat opstellen. In afwachting daarvan wil men geen nieuwe, langdurige overeenkomst aangaan voor de exploitatie van de binnensportaccommodaties. Anderzijds benadrukte de woordvoerder dat de gebruikers niet mogen lijden onder deze situatie.