• 'The Christmas Candles-Sleeping Beauty', een kerstsprookje.
• 'The Christmas Candles-Sleeping Beauty', een kerstsprookje. Foto: Dinie van Oort

‘The Christmas Candles' in het theater

geldermalsen • Het is een vreemde repetitieperiode geweest voor de spelers van Toneelgroep T-jater uit Geldermalsen.

De voorbereidingen voor hun kerstvoorstelling ‘The Christmas Candles–Sleeping Beauty’ vonden plaats dwars door allerlei lockdowns heen en dat betekende vaak dat er alleen maar één-op-één, en dat soms zelfs ook nog online, geoefend kon worden. Maar voor Toneelgroep T-jater is niets te gek, dus gaan ze intussen vol vertrouwen op naar de drie geplande voorstellingen op 19 en 20 december. Niet, zoals gebruikelijk, op het marktplein in Geldermalsen, maar dit jaar in drie theaterzalen: op 19 december van 14:30 tot 15:45 uur in De Pluk in Geldermalsen en van 20:00 tot 21:15 uur in Het Stroomhuis in Neerijnen. Op 20 december van 14:30 tot 15:45 uur in De Gelderlandfabriek in Culemborg.


De sprookjesachtige kerstvoorstelling, waarmee de toneelgroep jaarlijks haar kerstgevoel samen met het publiek viert, vertelt dit jaar over de geboorte van twee kinderen: de schone slaapster én het kerstkind uit het Bijbelverhaal. De goede feeën Flora, Fauna en Mooi-weertje worden ingezet om tijdens een lange winternacht te letten op de baby. Ze kibbelen wat af, maar ze zijn tegelijkertijd de beste vriendinnen en zelfs de boze fee Malfida blijkt uiteindelijk toch weer bij haar feeënzussen te passen.

Dit verhaal over de feeën uit het verhaal van de schone slaapster is dit jaar de rode draad in de voorstelling. Daartussendoor worden er drie klassieke kerstverhalen gespeeld, waarvan twee door de kinderen van de T-jater Klas: ‘De jongen met de herdersfluit’ en ‘Vadertje Panov’. Een fragment uit het bekende verhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens wordt vertoond in de vorm van een korte film. Tot slot zitten er dit jaar veel liedjes in de voorstelling, die het publiek ongetwijfeld zal kunnen herkennen.


Vrolijk, kleurrijk en sprookjesachtig, ook dit jaar mag het publiek weer even wegdromen bij de voorstelling en even alles vergeten. Alles, van het spel tot de muziek en de aankleding van de spelers en het decor, wordt ingezet om het publiek te betoveren en uiteindelijk met een warm kerstgevoel weer naar huis te laten gaan. En omdat gezondheid boven alles staat, is de voorstelling ook nog eens geheel corona-veilig in opzet. Zo is de kerstvoorstelling van Toneelgroep T-jater als vanouds een klein theaterspektakel in het weekend voor kerstmis.


Kaartjes voor 'The Christmas Candles–Sleeping Beauty' kosten 5 euro per stuk en zijn te bestellen via info@toneelgroep-t-jater.nl of 06–14646082. Geef bij een bestelling naam en telefoonnummer door voor de bezoekersregistratie. Meer informatie is te vinden via Facebook, Toneelgroep T-jater (Geldermalsen) en op de website:


q www.toneelgroep-t-jater.nl