Standpunt op spandoek

vijfheerenlanden • In Schoonrewoerd is afgelopen weekend een spandoek opgehangen met de tekst: 'Laat Sjors maar lullen, in Schoonrewoerd blijft Zwarte Piet de schoenen vullen'. De burgemeester van Vijfheerenlanden reageerde via Twitter gevat: 'Sommige 'grote mensen' hebben nog wat tijd nodig. Dat mag natuurlijk... Ik wens alle kleine (en grote) mensen vandaag een geweldig Sinterklaasfeest!'

Overigens kwamen er op die tweet van de burgemeester ook weer diverse reacties van voor- en tegenstanders van zwarte piet.

Sjors Fröhlich vroeg de Sinterklaascomités in Vijfheerenlanden enkele weken geleden te stoppen met zwarte piet.


'Amnesty Write for Rights'

vijfheerenlanden • Tijdens Write for Rights worden elk jaar in december honderdduizenden brieven geschreven voor mensen die onrecht is aangedaan. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet.

Amnesty's schrijfacties hebben resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf, de leefomstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog betekenen die brieven en solidariteitsboodschappen veel. Ze steken een hart onder de riem van de slachtoffers en hun familie en vrienden. Door die brieven weten ze dat ze niet vergeten worden, dat mensen aan hen denken en voor hen opkomen.

Elke handgeschreven brief en kaart laat persoonlijke betrokkenheid zien en dat maakt indruk bij de ontvangers.

Thuispakket

Ook in Vijfheerenlanden kan worden meegedaan aan de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Vanwege de coronamaatregelen wordt er dit jaar thuis geschreven. Er kan gratis een individueel schrijfpakket, met voorbeeldbrieven, briefpapier en instructies, aangevraagd worden bij de werkgroep Vianen via amnestyvianen@hotmail.com.