Geld voor verduurzaming van Historium Lexmond

Verduurzaming Historium

lexmond • Politiek Vijfheerenlanden gaat akkoord met het voorstel van B&W om het Historium in Lexmond te verduurzamen. Voor de operatie wordt 57.000 euro beschikbaar gesteld.

Twee jaar geleden diende de vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop een aanvraag in om het verenigingsgebouw aan de Kortenhoevenseweg te verduurzamen. In 2017 nam de vereniging haar intrek in de voormalige aula die eigendom is van de gemeente. Het gebouw werd opgeknapt door de vereniging en heet inmiddels ‘Historium’. Hoewel de vereniging blij is met haar ‘clubgebouw’, stelde men al gauw vast dat het matig is geïsoleerd. “We stoken voor de buitenlucht”, liet voorzitter Ronnie Hendriks begin dit jaar in een interview met deze krant weten. Vandaar dat het bestuur overleg voerde met de gemeente om zonnepanelen, een warmtepomp en airco’s te plaatsen om zo 'van het gas af’ te kunnen. Om het pand verder te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren, wordt het dak geïsoleerd en wordt er een nieuwe daklaag aangebracht, terwijl er onlangs al HR++ glas is geplaatst. Ondanks eerdere toezeggingen duurde het lang voor hierover concrete afspraken met de gemeente werden gemaakt. Vandaar dat de vereniging in januari alarm sloeg. Het college liet weten dat er sprake was van ‘ruis’ op de lijn en wilde zo snel mogelijk met het bestuur om de tafel om de problemen op te lossen.

Nog geen jaar later ligt er een voorstel om 57.000 euro uit te trekken voor de verduurzaming van het Historium. Het schilderwerk wordt uitgevoerd door de vereniging, bovendien betaalt men jaarlijks 2.000 euro als ‘gebruikersvergoeding'. Dat bedrag is gelijk aan de besparing op de energiekosten. De leden van de commissie Ruimte, Verkeer en Economie waren enthousiast over het voorstel. SGP en PvdA gingen bij voorbaat akkoord, terwijl Teus Meijdam namens VHL Lokaal de loftrompet stak. "We zijn heel blij dat dit doorgaat. Dit is een schoolvoorbeeld van wat er mogelijk is: zowel gemeente als vereniging dragen een steentje bij.” CU-woordvoerder André Boer was blij dat de oude afspraken - nog uit de Zederikse periode - werden nagekomen. "Bovendien geven we als gemeente met deze verduurzaming een voorbeeld aan onze inwoners. Daarnaast is het heel positief dat de vereniging zelf ook een structurele bijdrage levert.”