• Erica (l), Jaap en Heidemarie (r) van Vuren Actief in actie voor een alternatieve Kerstviering in hun dorp.
• Erica (l), Jaap en Heidemarie (r) van Vuren Actief in actie voor een alternatieve Kerstviering in hun dorp. Foto: @Levien Vermeer

'Wees een licht tijdens donkere dagen'

vuren • Vuren Actief spoort mede-inwoners aan het licht te ontsteken voor elkaar.

"We moeten elkaar toch een beetje door deze tijd heen slepen," vindt Heidemarie van Drunen (75), bestuurslid van Vuren Actief. Vorig jaar nam ze nog het initiatief tot een volkskerstzang onder de kerstboom op het Vurense Dorpsplein. "Ik had de kaarsjesavond in Gouda meegemaakt met zang en muziek op straat, en dacht: dat wil ik ook in Vuren!" Maar dit jaar zit een dergelijk samenzijn er niet in.

Van Drunen is altijd voor de ander bezig, of het nu binnen officiële zorg- en welzijnsorganisaties is, of in haar directe woon- en leefomgeving, zoals nu. En toch kon ze er de energie eerst niet voor opbrengen. Tot dorpsgenoot Jaap van Meeteren langs kwam op een tropische zomerdag in augustus. "Van hem werd ik weer enthousiast", zegt ze. Van Meeteren (27) heeft een baan in de microbiologie en voorzag al dat deze herfst- en winterperiode nog niet vrij adem gehaald zou kunnen worden, wat corona betreft. Daarom ging hij langs bij Van Drunen om over Kerst te praten. De vereniging deed vervolgens een oproep aan de Vurense bevolking om mee te werken aan een alternatieve Kerstviering. Daar kwam Erica van Kempen (53) op af. De vrijwilligster bij Jeugdsoos de Halte speelde vorig jaar voor Zwarte Piet in het dorp, en het leek haar leuk ook hier aan bij te dragen. Van Meeteren legt uit: "We hebben dit opgezet voor mensen die het moeilijk hebben in deze tijd, want corona lijkt steeds dichterbij te komen."


Wees een licht

Het thema van het initiatief is dan ook: ‘Wees een licht tijdens deze donkere dagen'. "Je mag nu niks, maar we kunnen toch minstens een lichtje voor elkaar proberen te zijn", zegt Van Drunen. En dat is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk bedoeld, als de inwoners van Vuren van hun raam en/ of voortuin een mooi verlicht Kersttafereel maken. "Iedereen heeft juist nu behoefte aan een beetje opvrolijking denken wij", zegt Van Kempen. Als stimulans zijn er ook nog leuke prijzen te winnen. Ze somt op: "Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën ‘Creativiteit', ‘Sfeer' en ‘Over-the-top'. De prijzen worden gedoneerd door de plaatselijke middenstand, en de jury bestaat uit een doorsnee van de lokale samenleving. Zelf doen de organisatoren natuurlijk ook mee. De tuin van Van Meeteren staat al vol, zegt hij trots. "Mijn overburen hoeven het licht nooit aan te doen in deze tijd van het jaar." Bovendien kwamen de Spar en kinderopvang De Kinderkamer met het idee van een vier meter hoge kerstboom op het Dorpsplein. Die wordt aanstaande vrijdag neergezet. "Daar zijn wij op ingehaakt door er een wensboom van te maken", zegt Van Meeteren. "Inwoners kunnen hun wens verpakken in een kerstbal en later maken we met alle wensen een nieuwjaarskaart, die huis aan huis verspreid wordt."