• Martine Visser: Omschakelen van een inloop- naar een uitdeelsysteem.'
• Martine Visser: Omschakelen van een inloop- naar een uitdeelsysteem.' Foto: Mimi van Rossem

Voedselbank in deze moeilijke tijd van cruciaal belang

'Er was geen keuze, we moesten door'

leerdam • "Wat missen wij de sociale contacten, het koffie drinken en bijpraten met onze deelnemers. Maar andersom ook hoor, de deelnemers missen ook deze ontmoetingen", merkt Martine Visser van de Voedselbank Leerdam op. Want ook voor de Voedselbanken veranderde er veel nadat corona de wereld op zijn kop zette.

Martine Visser: "Al snel realiseerden wij ons dat de voedselbank in deze moeilijke tijd van cruciaal belang was. Toen alles op slot ging tijdens de eerste golf moesten wij wel open blijven, want er waren gezinnen van ons afhankelijk. Maar wij hebben wel verschillende draaiboeken moeten maken om alles goed te kunnen regelen. Zo moesten we vanwege de gezondheidsveiligheid omschakelen van een inloop- naar een uitdeelsysteem. Normaal konden de deelnemers iedere donderdagmiddag met elkaar koffie drinken en even met elkaar bijkletsen om daarna boodschappen te doen in onze supermarkt. Nu moesten wij naar een systeem dat onze vrijwilligers dozen met voedselpakketten klaarmaakten die wij bij de deelnemers thuis gingen brengen.”


Er was geen keuze, de voedselbank moest door en, vanwege de veiligheid, met veel minder vrijwilligers dan normaal. Met grote inzet van de vrijwilligers is het tot nu toe gelukt om met een klein aantal mensen alles soepel te laten verlopen. Visser: "Wij hebben de afgelopen maanden heel veel werk verzet met heel weinig mensen. Vanwege de ruimte moesten wij terug van dertig vrijwilligers naar acht en dat terwijl er juist meer hulpvragen binnenkwamen. Aan het begin van de zomer was er een stijging te zien van 55 naar 85 deelnemers. Gelukkig vloeiden er ook mensen af, maar toch zijn er een aardig aantal mensen bijgekomen die van de voedselbank gebruik moeten maken. Onder hen ook ZZP'ers en horecamensen. Begrijpelijk dat deze groep die extra hard geraakt is op een gegeven moment ook door hun buffers heen zijn, en dan noodgedwongen naar ons toe komen. Ook hadden wij veel meer werk omdat we nu zelf alle voedselpakketten moeten maken. Hierdoor was de harde kern dagelijks in de voedselbank aan het werk. Zij maakten lange dagen. Wel hebben wij, doordat we de pakketten bij de mensen thuis brachten, externe hulp moeten inzetten. Gelukkig wilden ruim 25 mensen die door de corona thuis moesten werken, waaronder leraren en een autorijschool, de pakketten rondbrengen. Daar zijn wij ze super dankbaar voor. In de zomer konden wij de deelnemers weer naar ons toe laten komen, maar alleen om de dozen voedsel op te halen. Dit zijn nu gewoon standaardpakketten met uitzondering van de pakketten voor mensen die Halal of vegetarisch eten. Ook houden wij rekening met gezinnen met kleine kinderen, daarvoor wordt het standaardpakket aangevuld met luiers en babyvoeding en andere spullen die voor de kinderen nodig zijn.”


Schappen gevuld

Over de aanvoer van levensmiddelen had de voedselbank Leerdam gelukkig niet te klagen. De schappen bleven door de vele donaties, sponsoren en stratenacties aardig gevuld. Maar ook particulieren kwamen tassen vol spullen brengen. Visser vertelt dat het allemaal goede kwalitatieve producten zijn en dat het ongelooflijk prettig voelt als er altijd voldoende spullen aanwezig zijn voor de noodpakketten en om uit te delen.

Visser: "Terwijl landelijk de voedselbanken aan de bel trokken dat zij spullen tekort kwamen, hadden wij hier gelukkig door de vele giften geen last van. Hierdoor trokken wij zelfs de aandacht van RTV Utrecht die voor een reportage langs kwam. Ook uit de gemeenten Woerden, Enschede en Utrecht kwam de vraag hoe wij dit aanpakten."


Tot slot vertelt Visser dat, los van de Voedselbank, bestuursleden op kerstavond langs de winkeliers gaan om overgebleven kerstlekkers- en spullen op te halen. Daar worden ruim 100 mooie kerstpakketten van gemaakt die anoniem bij mensen bezorgd worden die het afgelopen jaar op wat voor wijze dan ook tegenslag hebben gehad of eenzaam zijn.


Mimi van Rossem