• Hülya Badas: 'Bij het Taalcafé voel ik me goed'
• Hülya Badas: 'Bij het Taalcafé voel ik me goed' Foto: Dick Aanen

Hülya Badas enthousiast deelnemer en vrijwilliger

'Taalcafé is mijn wekelijkse uitje'

leerdam • Hülya, geboren in Turkije, woont sinds 1990 in Leerdam. Ze spreekt de Nederlandse taal heel vlotjes. Niet zo gek, want ze werkt dagelijks heel gedisciplineerd aan de verbetering van de grammatica en de verrijking van haar woordenschat.

"Nederlands is natuurlijk niet mijn moedertaal. Daarom moet ik het elke dag blijven oefenen. Ik lees veel, volg het nieuws en kijk veel documentaires. Als ik een woord niet weet, zoek ik het op."

Het Taalcafé startte enkele jaren geleden als een project van het Taalproject Leerdam tezamen met de Bibliotheek AanZet. Sinds de herindeling is de Leerdamse bibliotheek echter onderdeel van de regionale Bibliotheek Lek & IJssel. In het Taalcafé worden niet-Nederlandssprekende mensen geholpen met de Nederlandse taal door middel van spelletjes en het oefenen met het Nederlands spreken. Het Taalcafé heeft net als een echt café een soort inloop.

Op een gemoedelijke manier wordt de Nederlandse taal geoefend. Naast veel praten doen de deelnemers spelletjes of worden Nederlandse liedjes gezongen. Ook wordt ingespeeld op Nederlandse feestdagen, zoals Sinterklaas of Koningsdag. Bij elke bijeenkomst wordt het nieuws doorgenomen, maar wordt ook een thema behandeld. "Een leuk thema ging over de fiets en over de geschiedenis van de fiets tot nu toe. Dat was heel leerzaam", zegt Hülya.


Sociale contacten

Hülya is sinds anderhalf jaar bezoekster van het Taalcafé. "Het is heel belangrijk voor mij, maar vooral ook voor al die mannen en vrouwen die de taal nog niet zo goed beheersen. Bijvoorbeeld omdat ze net uit een asielzoekerscentrum komen. Elke week komen we twee keer bij elkaar, op dinsdagmiddag en op woensdagavond. Naast spreken en luisteren gaat het bij het Taalcafé ook om de sociale contacten. Er zijn al heel wat vriendschappen ontstaan tussen mensen van verschillende nationaliteiten."

Sinds oktober van dit jaar is Hülya ook vrijwilligster bij het Taalcafé. "Ik zet koffie en thee, zet de tafels en stoelen klaar en ik zorg ook dat iedereen naar binnen kan. Ik doe dat met heel veel plezier."

Het Taalcafé is al jarenlang een groot succes. Hülya: "Tot maart dit jaar kwamen er soms wel vijftien deelnemers. Dat aantal is door corona natuurlijk aanzienlijk verminderd. In het voorjaar hielden we bijeenkomsten via internet. Na de zomer zijn we weer gestart in de bibliotheek en in wijkcentrum Benang Radja. Nu zijn er gemiddeld zo'n drie of vier, soms vijf of zes deelnemers. Vooral voor alleenstaande Turkse vrouwen is het Taalcafé heel belangrijk. Het zijn vaak eenzame mensen, omdat ze de hele dag thuis zitten. Ikzelf ben ook alleenstaand. Ik ga niet zo vaak ergens anders op bezoek. Maar bij het Taalcafé voel ik me heel goed."


Week van de Vrijwilliger

De Bibliotheek Lek & IJssel is blij met de inzet van vrijwilligers zoals Hülya. De organisatie kan ook op andere gebieden rekenen op de steun van tal van mensen die zich belangeloos inzetten. "We hebben voorlezers, opruimers, gastvrouwen (en heren), taal- en digi-vrijwilligers", zegt Tanja Vlieger, verantwoordelijk voor pr & content bij de bibliotheek. "Normaal gesproken zijn er door het jaar heen meerdere uitjes en bijeenkomsten om onze vrijwilligers te bedanken. Door Covid-19 is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Daarom bombarderen wij de week van 7 tot en met 12 december tot de Week van de Vrijwilliger." Deze week staat elke dag een categorie vrijwilligers in de schijnwerper op de website en op de social mediakanalen van de bibliotheek. Tanja: "Ook is er elke dag een inloopuurtje, waarin de vrijwilligers hun cadeau mogen komen ophalen. Als de coronamaatregelen het toelaten, dan wordt er zelfs een kopje koffie of thee met iets lekkers genuttigd. Zo hopen we er toch een feest van te maken, zonder de grenzen op te zoeken." Meer informatie via:


q www.bibliotheeklekijssel.nl/vrijwilliger