'Veilige huisvesting voor arbeidsmigranten'

regio • De gemeenten Neder-Betuwe, Tiel en Zaltbommel hebben plannen om een regionale beheerstichting voor de huisvesting van arbeidsmigranten op te richten. De beheerstichting moet zorgen voor goede en veilige huisvesting voor een eerlijke prijs.

Dat blijkt in de dagelijkse praktijk nu nog vaak lastig te realiseren, omdat de huisvesting wordt geregeld door de werkgever of het uitzendbureau. Bovendien spelen er vaak meerdere belangen. Volgens de drie gemeenten zou een onafhankelijke huisvestingsorganisatie hierbij een oplossing kunnen zijn. Een ambtelijke werkgroep is al sinds eind 2019 bezig met de voorbereiding.

Naast de drie Betuwse gemeenten tonen ook Buren, Culemborg, Maasdriel, West Betuwe en West Maas en Waal belangstelling. Zij volgen de ontwikkelingen en sluiten wellicht in een later stadium aan. Ook vanuit de aangrenzende regio's Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Land van Cuijk is er belangstelling. Provincie Gelderland en het Rijk zien ook kansen in het initiatief.

De regionale beheerstichting gaat toezicht houden op de kwaliteit en betaalbaarheid van de huisvesting. De beheerstichting moet ook gaan fungeren als kenniscentrum en aanspreekpunt op het gebied van arbeidsmigranten. Verder ziet men een taak bij de toewijzing van huisvesting aan de arbeidsmigranten. Dit wordt in een nadere verkenning nog onderzocht op haalbaarheid. De beheerstichting verwerft immers niet zelf huisvesting. Gemeenten blijven autonoom als het gaat om het huisvestingsbeleid.

Het is volgens de initiatiefnemers niet de bedoeling dat de beheerstichting zelf huisvesting realiseert of aankoopt en daarmee een soort woningcorporatie wordt. Er moet nog worden uitgezocht of de beheersorganisatie bezit van derden kan gaan toewijzen. De beheerstichting kan vanaf 2020 starten met haar werkzaamheden. Om een regionale beheerstichting op te richten is 220.000 euro nodig. De gelden worden opgebracht door een subsidie van de regio Deal Fruitdelta Rivierenland, provincie Gelderland, regio Rivierenland en de deelnemende gemeenten.