Toekomst Laco Sportcentrum nog onzeker

leerdam • Het is nog onzeker of Laco ook na 1 januari 2021 de exploitant blijft van sportcentrum Leerdam. De gemeente heeft al laten doorschemeren na 20 jaar de exploitatie-overeenkomst te willen beëindigen. Ook de jaarlijkse exploitatiebijdrage staat op de tocht.

“Het niet bereiken van overeenstemming tussen Laco en de gemeente kan uiteindelijk leiden tot sluiting of beperkte openstelling van voorzieningen”, zegt vestigingsmanager Koos Marijs in een brief aan de gebruikers van de sportaccommodatie.

“De gemeente moet rekening houden met geldende juridische beperkingen”, benadrukt woordvoerder Marcel Pater namens de gemeente. De gebruikers mogen daar volgens hem in elk geval niet onder lijden.


Nieuw sportbeleid

De gemeente gaat in 2021 samen met sportaanbieders, het onderwijs, zorginstellingen, kinderopvang een nieuw sportbeleid opstellen. “In afwachting van dit nieuwe sportbeleid, zullen wij dan ook geen nieuwe langdurige overeenkomst aangaan voor de exploitatie van de binnensportaccommodaties in Leerdam”, aldus Pater.

De woordvoerder benadrukt dat de gebruikers van de sportaccommodaties verzekerd zijn van goed onderhouden en eigentijdse voorzieningen. “Dit geldt voor nu maar ook in de toekomst.”


Belangen bedreigd

Volgens Laco worden de belangen van de gebruikers bedreigd door het mogelijk stopzetten van de financiële bijdrage aan Laco en het verplaatsen van activiteiten. “Laco heeft het gevoel dat de gemeente het belang van de scholen, verenigingen en individuele gebruikers van de accommodaties in Leerdam niet wenst te onderkennen.”

De exploitant vindt dat onacceptabel. Laco hoopt dat de tarieven niet hoeven te worden verhoogd. “Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit zonder exploitatiebijdrage van de gemeente een behoorlijke uitdaging gaat worden.”


Laco sportcentrum Leerdam in Leerdam heeft een zwembad met een gevarieerd aanbod van zwem-, fitness- en ontspanningsactiviteiten voor alle leeftijden. De accommodatie is inmiddels 35 jaar oud en daardoor niet meer helemaal up-to-date. Er werd de laatste jaren via social media ook vaak geklaagd over het slechte onderhoud en over het personeel.