Tricht wil betaalbare nieuwbouw

tricht • Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 november overhandigde Trichtenaar Jan Willem van Donkelaar namens de werkgroep wonen van het Platform Tricht Springlevend, aan het gemeentebestuur van West Betuwe de uitkomsten van het woningbehoefteonderzoek in zijn dorp.

Met de respons op de door de werkgroep uitgezette enquête, maar liefst 239 inwoners vulden deze in, is de werkgroep dik tevreden. De wens van betaalbare woningen voor senioren en starters komt heel duidelijk naar voren, zowel huur als koop. Al ruim 25 jaar zijn deze niet meer gebouwd in Tricht. Dit als gevolg van het zogenaamde twee-kernenbeleid van de voormalige gemeente Geldermalsen. Daardoor is Tricht een van de acht krimpdorpen van de gemeente West Betuwe geworden. Ook Buurmalsen, Deil, Beesd, Enspijk, Acquoy en Rumpt treft dit lot. Net als het dorp Heesselt in de voormalige gemeente Neerijnen. Sinds 2000 is het inwonertal van Tricht ruim vijf procent teruggelopen. Als er niet op korte termijn woningen bij gebouwd worden, zal het dorp onder de kritische grens van 2000 inwoners zakken.

Dankzij de enquête werd ook duidelijk dat een grote groep inwoners voorstander is van een plan met een mix aan woningen voor jong en oud in combinatie met zorg en ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten. Dat kan alleen als de gemeente meewerkt, onder andere door grond beschikbaar te stellen. Als meest logische locatie voor woningbouw wordt met name het gebied tussen de bestaande woningbouw en de nieuwe Hooglandscheweg genoemd. De werkgroep wil in gesprek met de gemeente over de uitkomsten van de enquête.


De complete uitwerking van de enquête is te lezen op de website van het Dorpsplan Tricht: www.dorpsplan.tricht.info. Wie vragen heeft, kan contact opnemen via dorpsplantricht@gmail.com of bellen met Jan Willem van Donkelaar: 06-82967424.