• De replica van het Kruisheren gevelkruis.
• De replica van het Kruisheren gevelkruis. Foto: @HVOud Asperen

Kruisheren gevelkruis gestolen

asperen • Eind 2018 werd de handgemaakte replica van het Kruisheren gevelkruis aan de pas gerestaureerde stadsmuur van Asperen onthuld, verhaalt voorzitter van historische vereniging Oud Asperen Theo Witjes.

"Jaren van onderzoek, geld verzamelen, overleg met de kerken en de Orde van Kruisheren, en tot slot een Omgevingsvergunningprocedure zijn daaraan vooraf gegaan. En nu is het weg, gestolen." De afgezaagde bouten waaraan het gevelkruis bevestigd was steken als kale getuigen naar voren.

Het gevelkruis was een cadeau van de vereniging aan het stadje ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum, vertelt Witjes. "Van 1314 tot 1578 heeft er een Kruisherenklooster op de Min in Asperen gestaan. Dit symbool vormde daar een gepaste herinnering aan." Afgelopen vrijdagavond werd hij door bestuurslid Ron Schijf geappt die de diefstal ontdekte. Het weekend daarvoor hing het er nog, dus het moet ergens vorige week gebeurd zijn. "Met een slijptol", denkt Witjes.

"Het is met de grootste zorg verwijderd, om het niet te beschadigen, dus vandalisme is uitgesloten." Het is hem een volledig raadsel waarom je zoiets zou doen. "De oud ijzer waarde is minimaal. Als het ontvreemd is om te verkopen hoop ik dat iemand ervan hoort en dit meldt." Hij vervolgt: "De theorie dat het een affront vanwege het geloof zou betreffen, wordt links en rechts stellig ontkend."


De Vereniging doet een dringende oproep het gevelkruis aan de stad te retourneren. Het kan achtergelaten worden bij Achterstraat 64 of Voorstraat 78 in Asperen. Tips zijn welkom via: voorzitter@oud-asperen.nl.