CDA en CU: 'geen radar in Herwijnen'

herwijnen • De Tweede Kamerfracties van CDA en ChristenUnie willen geen militaire radar in Herwijnen. Zij dienden maandag in de Tweede Kamer een motie in om te zoeken naar een andere locatie.

Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser heeft eerder al aangegeven dat een dergelijke zoektocht niets heeft opgeleverd. Niettemin zal, naar verwachting, een Kamermeerderheid zich achter de motie scharen.

Er woedt een jarenlange strijd tussen de inwoners van Herwijnen en Defensie. Inzet: de mogelijk schadelijke straling van de radar, die is bedoeld om het luchtruim te bewaken.

“De gemeenten en omwonenden maken zich al geruime tijd zorgen over de radar”, vertelde CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tegen verslaggevers van RTL Nieuws. “Zij hebben ook alternatieve locaties aangedragen, maar door tijdsgebrek bij Defensie wordt daaraan geen gehoor gegeven.” Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft bij diverse overleggen over de kwestie al diverse malen aangegeven dat zijn partij de voorkeur heeft voor een andere locatie. De motie zal het waarschijnlijk halen omdat ook PvdA, SP, GroenLinks en PVV hun voorkeur hebben uitgesproken voor een alternatieve locatie.

Gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden gelden als mogelijke alternatieven. Beide gemeenten hebben aangegeven de radar ook niet op hun grondgebied te willen.