• Marco Lopulalan
• Marco Lopulalan Foto: Dick Aanen

Marco Lopulalan: 'Ontslag beste wat me heeft kunnen overkomen'

Nieuwe kansen voor meesterglasblazer

leerdam • Toch was het even slikken toen Marco dit jaar na een dienstverband van 33 jaar op straat kwam te staan. De Leerdammer wil er drie maanden later niet al te veel woorden meer aan vuil maken. "Het is jammer, maar het was vooral onnodig. Er waren best wel mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten, misschien in samenwerking met de Houtloods."

De carrière van Marco Lopulalan is één groot succesverhaal. Hij leerde het vak als tiener van Arie van Loopik. Marco werd het creatieve brein en was verantwoordelijk voor alle kristal- en glasproducten die het bedrijf produceerde. Lopulalan werd een grootheid op het gebied van wijnglazen. Zijn hart ligt bij Venetiaans glas, dat wordt gekenmerkt door het gebruik van gekleurd glas en de filigraan-techniek.


Denken in mogelijkheden

Lopulalan reisde de afgelopen decennia de hele wereld over, volgde workshops, bezocht wereldberoemde glasateliers in Italië en Tsjechië. Hij werkte samen met meesterontwerpers als Siem van de Marel en Peter Bremers. "Siem van de Marel bepaalde heel sterk de karakteristieke identiteit van Royal Leerdam Crystal. Bremers was weer op een andere manier bijzonder. Voor hem was geen traject onmogelijk. Hij dacht alleen in mogelijkheden. Met hem ben ik drie keer naar Zuid-Afrika geweest om internationale workshops te volgen."

Lopulalan kijkt overigens met heel veel trots terug op zijn samenwerking met modeontwerpster Marlies Dekkers en kunstenaar Ans Markus.

De Leerdamse meesterglasblazer heeft na zijn ontslag in september nog even overwogen om een gewoon rustig baantje te zoeken, maar hij koos uiteindelijk toch voor een bestaan als zelfstandig glasondernemer. "Er is veel concurrentie, dus ik wist dat ik onderscheidend moest zijn." Hij beleefde een vliegende start. "Dat had ik nooit kunnen denken. Ik was het creatieve brein bij Royal Leerdam Crystal, maar ik was wel altijd de 'handjes van....'. Maar ik had me nooit bedacht dat ik zo'n groot netwerk had."


Oranjevaasje

Afgelopen weekend hield hij een succesvolle expositie in zijn knusse woning aan de Patrimoniumstraat. Daar was een selectie te zien van de stukken, die hij de afgelopen decennia op eigen initiatief fabriceerde. Ook mocht het publiek voor de eerste keer zijn nieuwste exemplaar van het Oranjevaasje bewonderen. "In de afgelopen 35 jaar heb ik er al zo'n veertien of vijftien gemaakt, vaak ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis van het koningshuis." Het nieuwe vaasje is gemaakt vanwege de 50e verjaardag van koningin Maxima. "Niemand heeft het vaasje nog gezien, maar ongezien zijn er 200 van verkocht."


Het vaasje is ontworpen door de Zweedse glasontwerpster Anne Carlgren en gemaakt in de werkplaats Stichting Vrij Glas in Zaandam. Marco heeft daarbij alle steun gehad van zijn vriend Durk Valkema. "Hij is technisch heel goed, een echte alchemist. Hij wist precies hoe hij de kleur oranje moest maken. Bij voormalige exemplaren werd steeds een druppeltje oranje toegevoegd. Maar dit glaasje is bijzonder, omdat deze is gemaakt van Argentijns zand, geheel passend bij Maxima." Ook bijzonder is het gebruik van horizontale optieklijnen. Marco: "Dat is bij een oranjevaasje nog nooit toegepast. Ik heb het wel vaak gezien bij ontwerpen uit begin jaren dertig van Andries Copier, maar daarna nooit meer."


Masterly The Hague

Ook 2021 belooft een mooi jaar te worden voor Marco Lopulalan. Hij is uitgenodigd om deel te nemen aan 'Masterly The Hague'. Het wordt een biënnale voor Oude Meesters, kunst en fotografie met als thema 'Het Nederlandse Landschap'.


Hij heeft zijn talentvolle neef Ruben gevraagd om te helpen met het kleurenpalet.


q www.marcolopulalan.nl

Dick Aanen