• Wethouder Christa Hendriksen (links) ontvangt de cheque uit handen van Ingrid Vente.
• Wethouder Christa Hendriksen (links) ontvangt de cheque uit handen van Ingrid Vente. Foto: Mimi van Rossem

Besparing staat gelijk aan het verwarmen van 57 woningen

Samen werken aan de afvalberg

leerdam • Geregeld mogen de wethouders van Vijfheerenlanden een cheque weggeven of ontvangen. Dan betreft dit eigenlijk altijd een cheque met een geldbedrag. Dus is het best uniek te noemen dat wethouder Christa Hendriksen vorige week, verwijzend naar Black Friday, een Green Friday Co2 cheque kreeg van Ingrid Vente, bedrijfsleider van de Kringloop Vijfheerenlanden.

Op de cheque staat vermeld dat de Kringloop Vijfheerenlanden in 2019 141.000 kilo CO2 heeft bespaard. Dit resultaat is bereikt omdat er in 2019 ruim 150 ton aan goederen is ingezameld. Dat leverde de hoge CO2 besparing op. Een overzicht toont dat deze besparing gelijk staat aan het verwarmen van 57 woningen en er 19.315 bomen zijn gespaard. Dit is een bosgebied ter grootte van 77 voetbalvelden.

“En daar zijn we best trots op”, laat Vente weten. "Dit resultaat is een van de doelen die de Kringloop zich gesteld heeft. Het hergebruik van gebruikte producten stimuleren."


Overbodige spullen

Vente: “Steeds meer mensen weten ons te vinden en leveren hun overbodige spullen bij ons in. Uit alle lagen van de bevolking komen mensen spullen inleveren of kopen. Zo werken we samen aan de afvalberg. We moeten wel samen een front vormen om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Natuurlijk kun je naar een Action gaan als je iets nodig hebt maar kom eerst eens bij ons kijken.”


Wethouder Christa Hendriksen wijst tijdens het gesprek, dat aan de overhandiging vooraf ging, op de komst van het nieuwe afvalbeleidsplan. “We gaan hierin het hergebruik een prominente plek geven. Ook de gemeente wil samenwerken om de CO2 footprint te verminderen. We moeten voorkomen dat afval, afval wordt.”

Vente reageert hierop dat de Kringloop eigenlijk een gewoon bedrijf is en in dit kader wil samenwerken met de gemeente. Ook heeft zij geregeld overleg met Waardlanden over wat zij samen kunnen doen om de CO2 uitstoot te verminderen.


Gericht op jongeren

Vente: ”En dit niet alleen met het stimuleren van hergebruik van spullen maar ook werk ik er hard aan om jongeren meer te betrekken bij de Kringloop. Daarom gaan we volgend jaar verschillende campagnes, ook op scholen, voeren om het hergebruik onder de aandacht van de mensen te brengen. Daarnaast gaan we iedere maand een andere actie houden speciaal gericht op jongeren. We willen jongeren de achterkant van de Kringloop laten zien. Weet je dat jongeren nu naar Utrecht gaan om vintage kleding te kopen, en vaak onwetend zijn dat ook wij mooie vintage kleding in onze winkel hebben hangen.”

In samenwerking met het project ‘Don’t Waste My World’ zijn in 2019 al enkele demonstraties georganiseerd waarin leerlingen van het Heerenlanden College werden voorgelicht over de gevolgen van overmatig plastic gebruik voor het milieu en hoe op eenvoudige wijze plastic kan worden omgezet naar bruikbare producten.


Naast het stimuleren van het hergebruik biedt de Kringloop Vijfheerenlanden ook plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt mogelijkheden voor stageplaatsen aan jongeren binnen het kader van hun opleiding. In 2019 hebben 17 jongeren gebruik gemaakt van een stageplaats. Sinds 2019 is de Kringloop ook aangesloten bij het project Maatschappelijke Diensttijd om jongeren tot 27 jaar de gelegenheid te bieden hun talent te ontdekken en ontwikkelen.

Tot slot vertelt Vente dat in januari weer voorzichtig wordt gestart met het Repair Café. Vanwege corona is dit half maart gestopt. "We zijn hard aan het nadenken hoe we het Repair Café weer kunnen opstarten. Het wordt wel iets anders vorm gegeven hoor. We gaan tijdens het repareren de mensen gelijk laten zien hoe zij zelf iets kunnen repareren."