'Vrijwilligerswerk moet vooral leuk zijn'

vijfheerenlanden • Als coördinator van het vrijwilligerswerk voor SamenDoen is Marianne Kats blij dat ze kan rekenen op een grote groep vrijwilligers. En toch zijn meer helpende handen welkom.

"Vrijwilligers die we inzetten zijn vaak al wat ouder. We zijn erg blij met het werk dat zij doen, en we zouden ook absoluut niet zonder hen kunnen. Maar we zouden het zo leuk vinden als we ook wat jongere mensen aan ons vrijwilligersbestand toe zouden kunnen voegen. Daarnaast zien we ook dat er meer werk te verzetten is. Doordat ouderen bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen, is er meer vraag naar hulp. Onder andere bij het onderhouden van de tuin. Edwin is momenteel het enige tuinmaatje, we zijn dus op zoek naar meer mannen en vrouwen die het leuk vinden om in de tuin te werken." Maar er is veel meer dat gedaan kan worden, benadrukt Marianne. "Denk bijvoorbeeld aan de taalmaatjes, mensen die 1 op 1 de taal leren aan statushouders. Maar ook zijn wandel- en gezelschapsmaatjes nodig, mensen die boodschappen willen doen of als coach anderen willen begeleiden. Voorop staat dat vrijwilligerswerk leuk moet zijn. Vrijwilligers kunnen, in overleg met hulpvrager en adviseur, altijd 'nee' zeggen als het niet uitkomt of ze het even niet zien zitten. Maar kunnen ook aangeven dat ze bijvoorbeeld alleen maar op projectbasis willen helpen, of voor een beperkte periode. er is heel veel mogelijk." Hannie Jansen vindt het bijvoorbeeld heerlijk om vooral praktisch bezig te zijn. "Ik ben een doener, geen prater. Verwacht van mij dan ook geen diepgaand gesprek, laat mij maar boodschappen voor iemand doen, of helpen bij opruimen of schoonmaken. Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn, en waar ik kan, help ik. Dat is mijn levensovertuiging, ik doe dit ook vanuit Gods liefde."

Nu, middenin de tweede coronagolf, merkt Marianne dat de behoefte aan vrijwilligers die helpen te ondersteunen toeneemt. "Ik merk dat de rek er een beetje uit is. Tijdens de eerste coronagolf hadden we vrijwilligers klaar zitten die bijvoorbeeld mensen zouden bellen. Maar er kwam geen hulpvraag binnen. Nu zie je dat het voor bijvoorbeeld kinderen zwaarder wordt. Dan zeggen wij: 'blijf je ouders bezoeken, maar laten we samen kijken hoe we ondersteuning kunnen oplossen.' We kunnen dan samen kijken hoe we het netwerk kunnen inzetten.

Mensen die iets voor anderen willen betekenen, kunnen juist nu via SamenDoen het verschil maken. Bijvoorbeeld door als boodschappenmaatje de boodschappen te doen, of zich in te zetten als bel- of wandelmaatje. Natuurlijk wel volgens de geldende richtlijnen, Coronaproof dus."