• Vrijwilligers druk in de weer in Enspijk.
• Vrijwilligers druk in de weer in Enspijk. Foto: Marjolein den Hartog

Bloemrijk Enspijk gaat enthousiast verder

enspijk • Deze maand is het een jaar geleden dat Bloemrijk Enspijk enthousiast van start ging. Het dorp ontving in november 2019 een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente West Betuwe om Enspijk te verfraaien met bloemenstroken en bloembakken.

Sindsdien ziet het openbaar groen er al een stuk fleuriger uit, en het toegewijde team vrijwilligers zit alweer vol plannen voor komend jaar. “Gelukkig hebben we opnieuw leefbaarheidsbudget van de gemeente ontvangen, zodat we ons werk de komende jaren kunnen voortzetten,” vertelt Marjolein den Hartog, initiatiefnemer van het project. “Om alle ingezaaide bloemenstroken, bloembakken en -perken goed te kunnen onderhouden, hebben we wel wat gereedschap nodig. Daar hebben we nu geld voor gekregen. Dat levert een win-winsituatie op voor zowel het dorp als de gemeente. Omdat we stroken berm met wildebloemenzaad hebben ingezaaid, hoeft er door de gemeente bijvoorbeeld minder gemaaid te worden. En de bewoners krijgen tegelijkertijd veel kleurrijks om van te genieten!”

In de afgelopen weken pootte een inmiddels flink gegroeid team vrijwilligers weer honderden biologische bloembollen. In een jaar tijd is het project enorm gegroeid en is het onder steeds meer bewoners gaan leven. Er komen van alle kanten ideeën, van bloembakken aan lantaarnpalen tot fruitkisten vol bloemen. "Eerlijk is eerlijk: mijn belangrijkste reden om hiermee te beginnen was het helpen van de biodiversiteit, de bijenstand verbeteren en dergelijke”, geeft Marjolein toe. "Door mijn werk voor natuurorganisaties weet ik dat het daarmee al jaren slecht gesteld is en daar kunnen we in ons dorp natuurlijk best wat aan bijdragen. Maar daarnaast is vooral het sociale aspect heel belangrijk gebleken. We proberen iedereen erbij te betrekken, ook de kinderen van de buitenschoolse opvang van Chapeau bijvoorbeeld. Zo hebben zij al bollen mee gepoot en aan het eind van het seizoen zaadjes in de bloemenstroken verzameld.”

Bloemrijk Enspijk kan altijd extra hulp gebruiken, van helpende handen tot financiële bijdragen voor bollen, zaad of planten. Meer weten? Neem contact op met marjolein@kissmyarts.nl of via 06-22130296. Ook is er een Bloemrijk Enspijk-appgroep, waarin ideeën gedeeld, activiteiten gepland en planten of zaden voor eigen tuinen geruild worden. Aanmelden kan ook bij Marjolein.