Regio presenteert Utrechts aanbod

regio • Tijdens het VNG Congres in Utrecht is vrijdag het Utrechts Aanbod gepresenteerd.

Het document is opgesteld door de provincie in samenwerking met 33 gemeenten, het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de provincie.


Het bevat de standpunten van de provinciale stakeholders op vijf thema’s die van belang zijn voor de toekomst van de regio Utrecht en de provincie daarom graag wel meegeven aan een volgend kabinet. Dan gaat om de thema’s wonen, werken, bereikbaarheid, groen en klimaat/ energie.


"In ons aanbod aan Den Haag geven we aan waar onze Utrechtse regio sterk in is en waar we Nederland vooruit kunnen helpen, maar ook wat nodig is om sterk te blijven en waarin regio en Rijk samen kunnen optrekken”, aldus commissaris van de Koning Hans Oosters.


'Veel te bieden'

Het is de eerste keer dat de Utrechtse gemeenten, waaronder Utrecht en Amersfoort, de provincie Utrecht, Hilversum en Foodvalley gezamenlijk een dergelijk aanbod samenstellen.


Commissaris Oosters: “De Utrechtse regio heeft het land veel te bieden en wil graag samenwerken met het nieuwe kabinet aan de grote maatschappelijke opgaven van deze tijd.”


Kansen

De Utrechtse regio is één van de snelst groeiende regio's van Nederland, zowel in economie als in inwoneraantal. Naast kansen levert dat ook knelpunten op.


"Met het verzilveren van die kansen helpen we Nederland verder. Denk aan onze gezondheidseconomie die kan helpen de zorgkosten te verlagen. Maar bij het oplossen van die knelpunten hebben we soms juist het Rijk nodig", aldus Oosters.


"We willen bijvoorbeeld veel wind- en zonne-energie naast snelwegen opwekken, maar die grond is vaak van het Rijk. Daar hebben we dus het volgende kabinet bij nodig,” zegt de Utrechtse commissaris van de Koning.