• Ambtenaren zien het gemeentehuis het liefst in Leerdam, Vianen staat op de tweede plek.
• Ambtenaren zien het gemeentehuis het liefst in Leerdam, Vianen staat op de tweede plek. Foto: Marijke Verhoef

College overweegt servicepunten in dorpshuizen

VHL denkt na over gemeentehuis

vijfheerenlanden • Uitgangspunt is dat de huisvesting past bij de wensen die de inwoners stellen aan de dienstverlening. Bovendien moet het gemeentehuis een moderne werkplek bieden voor de medewerkers. In mei sprak de plaatselijke politiek ook al over dit onderwerp. De overgrote meerderheid van de raad kwam toen tot de conclusie dat het nieuwe gemeentehuis geen luxueus paleis hoeft te zijn, maar dat een sober, efficiënt en duurzaam gebouw voldoet.

Deze weken legt het college de raad een voorstel voor om kaders te kunnen stellen. B&W hebben onderwerpen bedacht waar de raad over kan discussiëren. Begin december wordt het opinievoorstel besproken in de commissie Algemene Zaken, voor de zomer kiest de raad een definitief scenario.

Een van de onderwerpen is het aantal werk- en overlegplekken. De trend is dat steeds meer ambtenaren er de voorkeur aan geven om thuis te werken. Die tendens wordt door ‘corona’ alleen maar versterkt. Een enquête laat zien dat ook de ambtenaren van VHL steeds meer thuis willen werken. “Globaal geven de medewerkers aan slechts vier dagdelen per week op kantoor te hoeven zijn. Kantoordagen zijn vooral bedoeld om samen aan een opdracht te werken en voor intensief overleg en ontmoeting", aldus het voorstel. Dat leidt ertoe dat in het ‘nieuwe’ gemeentehuis minder werkplekken nodig zijn en méér ruimtes waar ambtenaren kunnen vergaderen en samenwerken. Bovendien heeft de gemeente als werkgever de zorgplicht om de thuiswerkplek aan de ARBO-richtlijnen te laten voldoen. Ook komt de vraag aan de orde of er bij de inrichting van het gemeentehuis blijvend rekening gehouden moet worden met de 1,5 meter samenleving. “Het is niet onvoorstelbaar dat we de komende decennia te maken krijgen met meer pandemieën”, opperen B&W.

De dienstverlening is een ander belangrijk item. Een enquête die afgelopen zomer onder de inwoners werd gehouden, maakte duidelijk dat steeds meer mensen kiezen voor digitaal contact. Dat onderzoek leverde ook de conclusie op dat in het geval van ‘persoonlijke’ dienstverlening de voorkeur uitgaat naar service ‘om de hoek’ met minder dan tien kilometer reisafstand. Vandaar dat het college voorstelt om – naast een goede digitale bereikbaarheid – servicepunten in te richten waar inwoners terecht kunnen met hun vragen, voor algemene informatie en om plannen in te zien. Om de kosten te drukken, komt er alleen in het gemeentehuis een volledig ingericht servicepunt voor het aanvragen en uitgeven van paspoorten en rijbewijzen. De overige servicepunten komen in – bijvoorbeeld – dorpshuizen of verzorgingstehuizen. Die punten worden aangevuld met ‘aanlandplekken' of projectruimtes voor ambtenaren en inwoners. Om de inwoners tegemoet te komen, oppert het college de mogelijkheid paspoorten en rijbewijzen – tegen vergoeding – thuis te bezorgen. Het college heeft als ‘ambitie’ dat de gemeentelijke huisvesting – inclusief de kosten van de servicepunten en thuiswerkplekken – niet duurder wordt dan wat er voor de huidige situatie is begroot. Ook de plek van de raadzaal komt aan de orde. Het college geeft er om praktische redenen de voorkeur aan om gemeentekantoor en raadzaal onder een dak te huisvesten. Maar wijst tegelijkertijd op de mogelijkheid raadsvergaderingen op bijzondere plekken – zoals historische locaties – te houden of met de raad op tournee te gaan door de gemeente.


Het boeiendst - en gevoeligst - is de vraag waar het gemeentehuis komt te staan. Leerdam, Vianen en Meerkerk komen het meest in aanmerking, maar ook nieuwbouw elders of het gebruik van leegstaande panden wordt als optie genoemd. In de enquête die deze herfst onder ambtenaren werd gehouden, kwam Leerdam met 41,86% van de stemmen als populairste vestigingsplaats uit de bus, gevolgd door Vianen (35,4%) en Meerkerk (8,53%). Met - verrassend - Hei- en Boeicop en Lexmond met een paar procent op de vierde en vijfde plaats.