WB: meeliften met dijkversterking

west betuwe • Het algemeen bestuur van waterschap Rivierenland stelt binnenkort het plan vast voor de versterking van de Waaldijk tussen Gorinchem en Waardenburg. In het projectplan worden de maatregelen benoemd die nodig zijn voor de versterking van de dijk.

De gemeente West Betuwe lift mee met het project door financieel bij te dragen aan de herinrichting van het Heuffterrein in Vuren, de herinrichting Crobsche Waarden in Hellouw-Haaften en de aanplant van een bomenrij in Haaften. Ook zal de verlegging van de veerstoep (pont Herwijnen-Brakel) daadwerkelijk worden gerealiseerd. De gemeente zal overigens niet bijdragen aan het terugbrengen van het rustpunt bij Herwijnen.

Provincie Gelderland, waterschap Rivierenland en de gemeenten werken aansluitend op de dijkversterking ook samen aan het project Gastvrije Waaldijk. Het is een idee dat is ontwikkeld door de ANWB, waarbij een ruim 80 kilometer lange iconische, aantrekkelijke, verkeersveilige en duurzame fietsroute ontstaat. Daardoor wordt de rivier weer beleefbaar, cultuurhistorische relicten weer zichtbaar. Ook ontsluit de dijk de natuurlijke uiterwaarden als een 'rivierpark' voor bewoners van het rivierengebied. De dijk zal bijvoorbeeld worden vormgegeven in een rustige, zo smal als mogelijke asfaltbaan, zonder zonering en met een minimum aan wegmarkeringen.