Enthousiaste start van Fruit Tech Campus

geldermalsen • Het vorige maand gestart project Fruit Tech Campus in Geldermalsen voldoet aan een grote behoefte. Sinds oktober zijn twaalf gemotiveerde studenten gestart met de vernieuwde fruitopleiding mbo BBL Teelt en Tech. Ook de opleiding voor operator Sort & Pack, die begin 2021 van start gaat, zit inmiddels vol.

De Fruit Tech Campus is een project waarbij bedrijfsleven, onderwijs en regio samenwerken om te komen tot een structurele verbetering van de scholing voor de Nederlandse fruitketen. Dat gebeurt dus in het hart van de Nederlandse fruitteelt: in Geldermalsen. Hierbij wordt een opleidingsprogramma ontwikkeld op MBO niveau met de ambitie deze door te ontwikkelen naar HBO met een eigen onderzoeksprogramma. De studenten gaan een week naar school en werken vervolgens vier weken op een stagebedrijf. Ook worden geheel nieuwe opleidingen ontwikkeld en gestart, onder andere gericht op sorteren en verpakken.


De lessen zijn in oktober van start gegaan op Proeftuin Randwijk, één van de partners van de Fruit Tech Campus. De eerste lesweek stond in het teken van allerlei relevante items zoals vitale bodem, de eigenschappen en de rol van voedingselementen en chemische en organische meststoffen, gewasbehoefte en -optimalisering, biologische bemesting en wet- en regelgeving. Ook gingen de studenten in gesprek met een fruitteler. De afsluitende deel van de opleiding stond in het teken van precisie fruitteelt, waarbij de deelnemers aan de slag gingen met drones en data. Na deze eerste week vervolgden de studenten de opleiding met vier weken op het leerwerkbedrijf, waarna ze opnieuw een volledige week naar de campus komen. De tweede week stond volledig in het teken van gezond gewas.


HBO

Ook voor hbo- en bedrijfsopleidingen is deze vernieuwing noodzakelijk. Dit vormt dan ook een speerpunt binnen de samenwerking, waarbij een sterke interactie tussen bedrijfsleven en onderwijs cruciaal is.

De gemeente West Betuwe heeft de Fruit Tech Campus gefinancierd met een bedrag van 325.000 euro.