• Vijfheerenlanden gaat met Buurtwerk samenwerken.
• Vijfheerenlanden gaat met Buurtwerk samenwerken. Foto: nl.123rf.com

Buurtwerk nieuwe partner VHL

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden kiest vanaf 1 januari 2021, voor minimaal vier jaar, voor Buurtwerk als nieuwe partner voor het jeugd en jongerenwerk.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft als missie jongeren op te laten groeien tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers, zodat zij een actieve en sociale bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Buurtwerk draagt hier graag aan bij. “Wij gaan voor krachtige buurten en kernen, waarin het goed opgroeien is en iedereen participeert op zijn of haar eigen manier. Wijkgericht, samenwerkingsgericht en resultaatgericht”, aldus Tanja Jagtenberg, directeur bij Buurtwerk.

Het jongerenwerk is een belangrijke basisvoorziening die er mede voor zorgt dat elke jongere in de gemeente zo nodig ondersteuning kan krijgen in het volwaardig deelnemen aan de samenleving en veilig en gezond op kan groeien in Vijfheerenlanden.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft de afgelopen jaren de uitvoering van het jongerenwerk bij meerdere partijen onder gebracht. Met 16 verschillende kernen die elk een eigen identiteit en samenstelling kennen was er nu juist de wens van het college om voor het jongerenwerk één partij te contracteren. Op deze manier kunnen er betere afspraken gemaakt worden over de doelen en de resultaten van het jeugd- en jongerenwerk.


Omdat er meerdere partijen het jongerenwerk aan konden bieden binnen de gemeentegrenzen is het openbaar aanbesteed. De uitkomst van die aanbesteding is dat vanaf 1 januari 2021 het jeugd en jongerenwerk uitgevoerd gaat worden door Buurtwerk. “Jongeren verdienen het om mee te kunnen doen, denken en praten. Niet volgens één recept, maar op de manier die bij hun past. Ons jongerenwerk richt zich op alle jongeren tussen de 10 en 23 jaar. We benaderen jongeren daar waar ze te vinden zijn, zoals op school, op straat en bij (informele) ontmoetingsplekken. Maar ook online en op sociale media”, aldus Tanja Jagtenberg.

De gunning aan Buurtwerk betekent automatisch dat er afscheid wordt genomen van de huidige partners. “Ik ben alle andere partijen erg dankbaar voor hun inzet van de afgelopen jaren voor de jongeren in onze gemeente. Jullie hebben goed en belangrijk werk geleverd en altijd vanuit een prettige samenwerking met ons als gemeente”, aldus wethouder Tirtsa Kamstra.


De periode van nu tot 1 januari 2021 is gericht op een warme overdracht tussen de huidige partners en Buurtwerk zodat er geen gaten vallen in de ondersteuning. Er is daarbij ook aandacht voor het behoud van kennis en kunde die de afgelopen jaren al is opgedaan.