• Koffie, taart en cadeautje to-go om positief inspectierapport te vieren.
• Koffie, taart en cadeautje to-go om positief inspectierapport te vieren. Foto: Jolijn Bosch/ HartenHoeve

Maatregel wordt deze maand ingetrokken

Inspectie tevreden over HartenHoeve

deil • ‘De HartenHoeve voldoet aan de vereisten voor verantwoorde zorg’, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in het definitieve rapport dat sinds gister in handen is van het zorgbedrijf.

Hiermee wordt het handhavingstraject beëindigd en stopt de maatregel. Dat geeft de HartenHoeve weer meer ruimte voor nieuwe cliënten en leuke activiteiten. Om dat te vieren was het voorterrein van de HartenHoeve vandaag, vrijdag 13 november, versierd en is er taart en een cadeautje voor de medewerkers en cliënten.

“We vieren dat we door mogen met het mooie werk dat we doen”, zegt directeur Christien van Harten. Natuurlijk gebeurt dat binnen de mogelijkheden van de huidige covid-19 maatregelen met voor iedereen een mooi mondkapje als cadeau. “We hebben van tevoren overleg gehad met de handhaving en zij komen zo ook nog even een taartje to-go halen”, voegt Van Harten er lachend aan toe. Het waren twee intensieve jaren voor de HartenHoeve. In 2019 en 2020 heeft het zorgbedrijf meerdere bezoeken gehad vanuit de IGJ die de organisatie aanspoorde een toekomstbestendig verbetertraject in te gaan. Van Harten beaamt de intensiviteit van de afgelopen jaren: “Het vroeg veel veerkracht en flexibiliteit van onze medewerkers en cliënten. Voor mij was het vooral een heel leerzame periode. De uitdaging was om de gezelligheid en creativiteit te behouden en toch ‘binnen de lijntjes’ te kleuren. We hebben ons staande weten te houden te midden van veel, voor ons, nieuwe kwaliteitseisen en de onrust van covid-19”, gaat Van Harten verder. “Ik ben trots op waar we in twee jaar tijd zijn gekomen. Als de taart op is, gaan we weer verder met de goede ontwikkelingen en toekomstplannen.”


In juli 2021 bestaat de HartenHoeve precies 20 jaar. Vanaf oktober 2018 heeft de HartenHoeve een grote kwaliteitsontwikkeling doorgemaakt. Wat ooit was begonnen als kleine zorgmanege met drie cliënten, één begeleider en leuke activiteiten voor bijzondere kinderen, was in 18 jaar uitgegroeid tot grote organisatie met meerder woonhuizen, dagbestedingslocaties, 20 zorgbegeleiders en zo'n 60 cliënten. Dat vraagt om een nieuwe benadering met een nieuw keurmerk. Van 'de federatie zorgboeren' is de HartenHoeve daarom in oktober 2018 overgegaan naar het keurmerk 'Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector'. Tegelijkertijd klopte de inspectie gezondheidszorg en jeugd (IGJ) aan. De inspectie vond dat het tijd werd voor een aantal wezenlijke veranderingen om te kunnen meedoen als professionele zorgorganisatie. Met de eisen vanuit de Inspectie en HKZ is de HartenHoeve aan de slag gegaan om in korte tijd een grote veranderslag door te voeren ter verbetering van de 'professionele kwaliteit' binnen de HartenHoeve.


Het rapport wordt gepubliceerd op maandag 23 november. Vanaf die datum wordt de maatregel ingetrokken.