Kwetsbare ouderen gezocht voor onderzoek

regio • Aan de Nederlandse studie van het UMC Utrecht en RadboudUMC naar de werking van het BCG-vaccin tegen gevolgen van een corona infectie bij kwetsbare ouderen, deden eind vorige week al 4000 deelnemers mee. Dat werd bekend gemaakt tijdens een werkbezoek van minister Hugo de Jonge van VWS aan het UMC Utrecht. De minister kreeg een toelichting op het lopende onderzoek waaraan nog steeds vrijwilligers kunnen deelnemen.

Daarom een oproep aan Nederlanders die 60 jaar of ouder zijn én onder behandeling zijn bij een ziekenhuis, dialysecentrum, trombosedienst of als ze onlangs geopereerd zijn, om deel te nemen. Zij kunnen nog tot aan het einde van dit jaar deelnemen aan het onderzoek. Het coronavirus COVID-19 treft vooral kwetsbare ouderen en zij lopen het grootste risico om aan de infectie te overlijden. Eerdere studies toonden al aan dat het BCG-vaccin beschermt tegen tuberculose én de afweer tegen andere infecties kan verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke ‘boost' krijgt. Mogelijk biedt deze ‘boost' ook bescherming tegen een infectie met het coronavirus en ook tegen andere virussen.
Tot het einde van dit jaar worden er door 22 Nederlandse ziekenhuizen tussen de 5200 en 7200 kwetsbare ouderen in de studie opgenomen, die gedurende 6 maanden na vaccinatie gevolgd worden. In het eerste kwartaal van 2021 worden de eerste resultaten verwacht.

Voor deze placebo-gecontroleerde studie worden nog steeds vrijwilligers gezocht. Deelnemers komen in aanmerking wanneer ze 60 jaar of ouder zijn én onder behandeling zijn bij een ziekenhuis, dialysecentrum, trombosedienst of als ze onlangs geopereerd zijn. Voor meer info, mail naar bcgprime@umcutrecht.nl.