'December wordt zo een heel vervelende maand'

Vuurwerkverkopers: ‘Dit is oneerlijk'

vijfheerenlanden • Het kabinet nam dit besluit om komende jaarwisseling extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Diana Huygen van Tuincentrum Het Westen in Leerdam baalt vreselijk: "Ik vind het afschuwelijk. De overheid heeft niet door wat er gaat gebeuren. Door dit besluit wordt er illegaal vuurwerk afgestoken uit landen als Tsjechië en Polen. Daar kun je huizen mee laten schudden. Dat zijn die megaknallen die je de afgelopen dagen hoorde. Het consumentenvuurwerk dat wij verkopen, is veilig. Daar gebeurt niets mee. Dat is het oneerlijke van het verhaal. Ze verbieden precies het verkeerde vuurwerk. Denk je nu echt dat er straks om middernacht niets wordt afgestoken? Dat valt niet te handhaven.”

Huygen stelt vast dat er in dit ‘coronajaar’ al zoveel verboden is. “De jeugd zoekt een uitlaatklep. Carbid schieten mag hier en daar wel. Of dat niet gevaarlijk is.” De onderneemster benadrukt dat ze er alles aan heeft gedaan om de veiligheid te waarborgen. “We hadden alles goed voor elkaar. Alle maatregelen waren opgetuigd en we hadden extra beveiligers in dienst genomen.” De Leerdamse onderneemster heeft inmiddels zo’n 50.000 tot 60.000 euro aan kosten gemaakt. Het omzetverlies berekent ze op een half miljoen. “We hebben drie winkels – ook in Woerden en Almere. Dit is een enorme klap. We hebben al het vuurwerk al ingeslagen. De schepen zijn onderweg.” Volgens Huygen – haar vader begon 50 jaar geleden met de vuurwerkverkoop – is de enige oplossing om alles te bewaren tot volgend jaar. Veel vertrouwen in de overheid heeft ze niet meer. “Eerst beloofden ze ons 70 miljoen, het wordt nu 40 miljoen. Da’s lang niet genoeg. En wanneer wordt dat uitbetaald? We gaan lekker de Kerst in op deze manier. Denk ook eens aan de winkeliers die alleen van het vuurwerk moeten leven. Die gaan failliet.” Voor zichzelf relativeert ze de tegenslag. “We beleven met z’n allen een afschuwelijk jaar. Dit is voor niemand leuk. Maar we gaan gewoon door en laten ons hoofd niet hangen.”


Witkamp Vianen

"Dit is oneerlijk”, zegt Tonny Witkamp van Dierenboetiek Witkamp aan de Voorstraat in Vianen. "We verkopen al 27 jaar vuurwerk. Voor ons is het een belangrijke bron van inkomsten. Knalvuurwerk en vuurpijlen waren al verboden, nu krijgen we dit er overheen.” Ze benadrukt dat het besluit niet 'klopt', omdat de meeste ongelukken met illegaal vuurwerk gebeuren. "De jeugd moet wat. Als ze bij ons niets kunnen kopen, halen ze het elders.” Volgens Tonny Witkamp reageerde de Viaanse jeugd direct toen het verbod bekend werd. Jongeren zouden elkaar opgeroepen hebben om van zich te laten 'horen'. Dat leidde - onder meer in De Hagen - tot forse knallen. De onderneemster voelt zich ‘gestraft' door de overheid. "We hebben onze goede wil getoond, onder meer door veiligheidsbrillen aan ziekenhuizen te leveren. En nu dit. Ik heb er geen goed woord voor over.” Witkamp had het vuurwerk al binnen. "Terugsturen naar de groothandel lukt niet, want die kunnen het ook niet kwijt. We moeten het tot volgend jaar bewaren”, aldus Witkamp die rekent op een omzetverlies van zeker 10.000 euro. Plus de kosten voor controles en veiligheidsmaatregelen. De vergoeding van 40 miljoen vindt ze onvoldoende. "Je moet bovendien afwachten wanneer je wat krijgt. Voor het knalvuurwerk en de vuurpijlen zouden we ook een tegemoetkoming krijgen, maar die is ook nog niet binnen. December wordt voor ons zo een heel vervelende maand.”


Leerdam

Diana Huygen van Het Westen in Leerdam is het met Witkamp eens. "De overheid heeft niet door wat er gaat gebeuren. Door dit besluit wordt er illegaal vuurwerk afgestoken uit landen als Tsjechië en Polen. Daar kun je huizen mee laten schudden. Die megaknallen hoorde je de afgelopen dagen al. Het consumentenvuurwerk dat wij verkopen, is veilig. Dat is het oneerlijke van het verhaal. Ze verbieden precies het verkeerde vuurwerk. En denk je nu echt dat er tijdens de jaarwisseling niets wordt afgestoken? Dat valt toch niet te handhaven.” Huygen stelt vast dat er in dit ‘coronajaar' al zoveel verboden is. "De jeugd zoekt een uitlaatklep." De onderneemster benadrukt dat ze er alles aan heeft gedaan om de veiligheid te waarborgen. "We hadden zelfs extra beveiligers in dienst genomen.” Huygen heeft al zo'n 50.000 tot 60.000 euro aan kosten gemaakt. Het omzetverlies berekent ze op een half miljoen. "We hebben drie winkels - ook in Woerden en Almere. Dit is een enorme klap. Al het vuurwerk is al ingeslagen. De schepen zijn onderweg.” Volgens Huygen is de enige oplossing om alles te bewaren tot volgend jaar. Veel vertrouwen in de overheid heeft ze niet meer. "Eerst beloofden ze ons 70 miljoen, het wordt nu 40 miljoen. Da's lang niet genoeg. En wanneer wordt dat uitbetaald?" Anderzijds relativeert ze de tegenslag. "We beleven met z'n allen een afschuwelijk jaar, maar we gaan gewoon door en laten ons hoofd niet hangen.”