Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Beheer wegen en groen West Betuwe

west betuwe • West Betuwe is een uitgestrekte gemeente met veel groen en wegen. Dat vraagt om beheer en onderhoud. Veel wegen van de gemeente zijn versleten. Tot en met 2025 steekt de gemeente dan ook een groot bedrag in het wegennet. Voor groen wordt juist in efficiënter onderhoud geïnvesteerd. Wethouder Sietske Klein-de Jong legt de situatie uit: “Voor de wegen is er grote achterstand in het onderhoud. Op veel plaatsen zitten scheuren in het asfalt, zijn de bermen kapot en is de bestrating aan vervanging toe. Dat zorgt voor onveilige situaties. Er is dringend actie nodig. De gemeenteraad stelde hier kort geleden incidenteel geld voor beschikbaar. Met dat geld knappen we tot 2026 veel wegen op. De meest onveilige plekken pakt de gemeente als eerste aan. Ook wordt het budget gebruikt voor het duurzaam en klimaatadaptief inrichten van wegen. Ze zijn bestand tegen extreem weer, zoals regen.”

De komende vijf jaren brengt de gemeente de kwaliteit van wegen weer naar een redelijk niveau. Daarbij worden de landelijke CROW-richtlijnen gehanteerd. Voor asfalt wordt uitgegaan van een basisniveau. Voor tegels, klinkers en straatstenen in woonstraten is de keus voor lagere kwaliteit. Uitzondering daarop zijn de voetpaden. Die worden ook op een basisniveau onderhouden. Deze investering is voor de periode 2021 tot 2025. Dat vraagt vanaf 2026 om een structurele oplossing voor de wegen. Op die manier houdt West Betuwe de kwaliteit ook in de toekomst op orde.

De gemeente heeft een nieuw groenbeleidsplan voor de periode 2021 tot en met 2025. Daarin staan kaders en richtlijnen over hoe wordt omgegaan met openbaar groen. Qua onderhoud gaat West Betuwe uit van het basis kwaliteitsniveau B. In het buitengebied is dat iets lager, namelijk niveau C. Kort gezegd kenmerkt het beheer zich door eenvoud en efficiëntie. Deze vorm van beheer was al normaal in de oude gemeenten. Daarnaast wordt slimmer gewerkt en groen omgevormd. Het wordt dan vervangen voor planten, gras of bomen die minder onderhoud nodig hebben. Zo komt er meer biodiversiteit en bespaart de gemeente op het onderhoud. Wegreconstructies worden vervangen van groen. Zieke essen en oude populieren worden alleen bij gevaarlijke situaties vervangen. Dat wordt per situatie bepaald.